in

Rusi objavili snimak prve upotrebe hipersoničnog oružja u Ukrajini

Foto: Mod_Russia/Twitter/Screenshot

Aerobalističke rakete uništile su veliko podzemno skladište u kome su se nalazile rakete i avijacijska municija, rekli su zvaničnici iz Rusije.

Rusija kaže da je prvi put upotrijebila svoje najnovije hipersonične rakete Kinžal (Bodež) u Ukrajini da uništi skladište oružja na zapadu zemlje.

Ubrzo je na Tviter nalogu ruskog Ministarstva odbrane osvanuo i snimak navodog korišćenja hipersoničnog oružja.

– Uništenje skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine udarom raketnog oružja visoke preciznosti. Vidimo tačan pogodak podzemnog hangara sa oružjem i municijom – napisali su iz MO Rusije u opisu.

Ruska novinska agencija Interfaks saopštila je jutros da je to prvi put da je Rusija rasporedila hipersonični sistem Kinžal otkako je poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

– Avijacijski raketni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je veliko podzemno skladište raketa i avio municije u selu Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti – rekao je u subotu portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Region Ivano-Frankivsk deli granicu dugu 50 km (30 milja) sa Rumunijom, članicom NATO. Ministarstvo je takođe saopštilo da su ruske snage koristile protivbrodski raketni sistem Bastion da unište ukrajinske vojne objekte u blizini crnomorske luke Odesa.

Njegove izjave nisu mogle nezavisno da se provjere.

Kamikaze dronovi

Rusija se ponosi svojim naprednim naoružanjem, a predsjednik Vladimir Putin je u decembru rekao da je Rusija globalni lider u hipersoničnim projektilima, čija brzina, manevrisanje i visina otežavaju praćenje i presretanje. Rakete Kinžal su dio niza oružja predstavljenog 2018, piše Blic.

Jana otpjevala Konstraktinu pjesmu na narodnjački način

Može li se uvođenjem “plavog dizela” spasiti poljoprivreda u Bosni i Hercegovini