in

Razbijen lanac prostitucije: Među osumnjičenima i žrtvama osobe iz BiH

Pripadnici slovenačke policije posljednjih dana izveli su opsežnu akciju tokom koje je privedeno 12 osoba koji se terete za brojna krivična djela, od prostitucije do krijumčarenja migranata i narkotika.

Kako prenose slovenački mediji, članovi ove kriminalne organizacije, njih ukupno 27, koji su optuženi za 113 krivičnih djela, vrbovali su žrtve za prostituciji, a otkrivene su ukupno 43 žrtve, najviše iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali bilo ih je i iz Dominikanske Republike i Slovenije. One su navodno dovedene u Sloveniju pod izgovorom da će izvoditi masaže.

Pored prostitucije, ova organizovana grupa bavila se i krijumčarenjem migranata, ali i narkotika.

Kako prenose mediji, istražne radnje protiv ove organizovane grupe započele su još krajem 2021. godine, kada su se policiji javile dvije žrtve prostitucije. Policija je otkrila da je riječ o jednoj većoj, dobro organizovanoj grupi zbog čega je istraga vođena u tajnosti.

Daljim istražnim radnjama, otkriveno je da se ova organizovana grupa bavila i švercom narkotika, pa je policija došla do saznanja da se među osumnjičenima nalazi i 44-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji se pored droge, bavio i trgovinom ljudima i vrbovanjem žrtava u lanac prostitucije.

Kada je riječ o krijumčarenju migranata, tu su, navodno, učestvovala dva državljanina Bosne i Hercegovine.

Inače, glavni vođa ove kriminalne grupe bio je 65-godišnjak iz Ljubljane, a njegova desna ruka bila je 44-godišnja državljanka Slovenije, koja trenutno služi zatvorsku kaznu. Identifikovano je još najmanje sedam visokorangiranih pripadnika ove grupe, među kojima, pored državljana Slovenije, ima i državljana BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Teška saobraćajka u Banjaluci, povrijeđene četiri osobe

GS UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze