in

Raste broj dezertera u Ukrajini: Pogledajte koliko košta bijeg od rata

Foto: Sputnik / Alekseй Kudenko

​Broj ukrajinskih muškaraca koji bježe od vojne mobilizacije porastao je od najave da će biti spuštena starosna granice sa 27 na 25 godina, ali su porasle i cijene usluga sprovođenja preko zapadne granice zbog povećanog opreza Ukrajine, rekao je jedan od krijumčara dezertera za Skaj njuz.

Krijumčar je u intervjuu naveo da su cijene za sprovođenje preko zapadne granice pješice 6.000 dolara, ali da bjegunci dobijaju popust od 2.000 dolara ako su voljni da preplivaju neku od brojnih rijeka koje dijele Ukrajinu sa susjednim državama.

Još se nije desilo da se neko udavi plivajući preko rijeke, već je samo poneko dobio hipotermiju, naveo je krijumčar, kao i da postoji oprema za dezertere koji ne umiju da plivaju.

Glavni problem su, kako je istakao, sve brojnije patrole ukrajinske vlasti na zapadnoj granici, na prelazima sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom.

“Pse tragače možete da zavarate, da zamaskirate svoj miris. Ali ono što je najteže, što je trenutno najveći problem, to su dronovi kojih ima veoma mnogo”, kazao je krijumčar.

Njegov opasni posao nezakonitog krijumčarenja dezertera je dobro plaćen, piše Skaj njuz, ali on priznaje da značajan dio novca izdvaja za njegove neimenovane izvore koji mu pomažu da izbjegne patrole.

Upitan da li je riječ o pomaganju ljudima ili profitiranju od rata, krijumčar odgovara da “osoba koja razumije da ovi muškarci mogu biti odvedeni u rat ne postavljalju tako glupa pitanja”.

Članovi RIK-a podnijeli ostavke

Smijenjeni direktori tri bolnice u Srpskoj