in

Putin naložio: Do 31. marta omogućiti plaćanje gasa u rubljama za neprijateljske zemlje

Foto: Depositphotos

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ruskoj vladi, Centralnoj banci Rusije i „Gaspromu“ da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja gasa za sve zemlje koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Centralnom bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom ‘Gasprom’ treba da sprovede set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama Evropske unije i drugim zemljama koje su uvele ograničavajuće mere protiv građana Ruske Federacije i ruskih pravnih lica, u rusku rublju. Izveštaj podneti 31. marta 2022. godine, a zatim – mesečno“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, vlada treba da odobri direktivu za izmenu postojećih ugovora „Gasproma“ o isporukama gasa u segmentu promene valute plaćanja u rusku rublju. Prema spisku uputstava, to je potrebno učiniti do 31. marta „uz održavanje obima snabdevanja, cena i principa formiranja cena utvrđenih ugovorima”.

Osim toga, Centralna banka treba da zajedno sa ruskom vladom obezbedi mogućnost plaćanja prema gasnim ugovorima pretvorenim u isplatu isporuka u rubljama, uključujući kupovinu ruskih rubalja od strane kupaca energetskih resursa na domaćem deviznom tržištu. Rok za izvršenje tog naloga je takođe do 31. marta.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku prošle nedelje da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

Stihovi Đorđa Balaševića osvanuli u Ukrajini

Lukač: Od početka smo znali naručioca ubistva Bašića, nismo znali izvršioca