in

Putin bi više volio Bajdena u Bijeloj kući

Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin, ruski predsjednik, kazao je da bi više volio da Džozef Bajden, a ne Donald Tramp bude izabran za predsjednika na američkim izborima u novembru.

“Bajden je iskusniji, a njegovo ponašanje je predvidivije”, kazao je u razgovoru za rusku televiziju, što će zasigurno izazvati čuđenje, prenosi BBC.

Prije nego što je Tramp prvi put ušao u predsjedničku trku za Bijelu kuću 2016. godine, Putin ga je pohvalio kao “izuzetnog i talentovanog”.

Bajden godinama oštro kritikuje Putina, kojeg je nazvao “ubicom” prije početka rata u Ukrajini.

Ruski predsjednik takođe je komentarisao nedavni intervju sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, rekavši da je bio razočaran jer pitanja nisu bila dovoljno oštra.

Govoreći za rusku TV stanicu pred kamerama, Putin je kazao da je za Rusiju bolje da Bajden bude predsjednik jer je on “iskusnija osoba, predvidljiviji je i on je političar starog kova”.

On je odbacio pitanja o Bajdenovim godinama i mentalnom zdravlju, rekavši da posljednji put kada se sa njim sreo 2021. godine, nije primijetio ništa neobično.

“Čak i tada, ljudi su govorili da je nesposoban, ali ja ništa slično nisam primijetio. Da, stalno je gledao u svoje papire, ali da budem iskren, i ja sam. Tako da nije bilo ničeg neobičnog”, kazao je ruski predsjednik.

Putin je objasnio da će Rusija sarađivati sa svakim ko “osvoji povjerenje američke javnosti” i postane predsjednik.

Putin, ipak, nije izrekao samo pohvale na Bajdenov račun.

To što je američki predsjednik osudio rat u Ukrajini, opisao je kao “veoma štetno i pogrešno”.

U uvertiri za američke izbore 2016. godine, Tramp je sugerisao da će se on i Putin “slagati veoma dobro”.

Tramp je skoro izazvao bijesne reakcije kada je rekao da će “ohrabriti” Rusiju da napadne bilo koju NATO članicu koja ne izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, što je cilj koji NATO postavlja.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, pozvao je Trampa da “ne podriva” garancije kolektivne bezbjednosti koje NATO savez pruža.

Optužen bivši ministar, lažno prikazivao troškove reprezentacije

Hrvatica želi predstavljati Srbiju na Evroviziji: Možete me zvati Srbos, a ne Vrbos