in

Putin: Avion oborili Ukrajinci, naši sistemi PVO ne mogu da izvrše udar na sopstvene letjelice

Dvije rakete ukrajinske PVO pogodile su avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, ruske snage tenhički nisu u stanju da to urade, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Prvo, zabilježena su lansiranja dvije rakete iz oblasti pod kontrolom Kijeva u 11.10 časova. Avion je pogođen dva-tri minuta kasnije. Na ovo je bilo praktično nemoguće odgovoriti… Naši Sistemi PVO po definiciji ne mogu da izvrše udar na sopstvene letjelice. Tu je instaliran sistem identifikacije prijatelj-neprijatelj, i koliko god puta operater mogao da pritisne dugme, naši sistemi PVO tehnički ne bi funkcionisali”, rekao je Putin u Sankt Peterburgu na sastanku sa studentima, učesnicima specijalne vojne operacije, prenosi TASS.

On je napomenuo da oružje zaplijenjeno na mjestu pada aviona ukazuje da je riječ o raketi PVO, što znači da je ukrajinska vojska “bila slabo obučena, ili slabo uči sama, ili nije u stanju da pravilno kontroliše takve sisteme”.

“U svakom slučaju, ovo što se desilo je zločin. Ili iz nehata, ja sam prinuđen da primijenim takvu zakonsku formulaciju, ili namjerno, ali, u svakom slučaju, to je zločin. Takve zločine čine svaki dan, uključujući i nad civilima”, rekao je Putin.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti, u kojem je 65 ukrajinskih zarobljenika transportovano sa aerodroma Čkalovski kod Moskve na razmjenu, prenosi Tanjug.

Svi oni, kao i trojica pratećih oficira Oružanih snaga Rusije i šest članova posade su poginuli.

Sljedećeg jutra otkrivene su obje crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je znao za predstojeći transport zarobljenika, a razmjena je trebalo da se obavi na dan leta.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pad Il-76 “pokreće veliko pitanje o mogućnosti bar neke vrste sporazuma” sa Kijevom.

Ukrajinski mediji su prvo objavili da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ove informacije izbrisali sa svojih sajtova.

Bivši premijer FBiH Novalić potvrdio: Istina je, idem u zatvor

Lidija živi sa jetrom djevojke iz Bijeljine: “Želim da svi znaju Lejlino ime”