in

Pukovnik Mekgregor: Strani plaćenici masovno bježe, bliži se poraz ukrajinske vojske

Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspjeha na frontu, a strani plaćenici masovno bježe, izjavio je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savjetnik šefa Pentagona.

“Čak su i strani plaćenici koji su se tako revnosno borili na strani Ukrajine sada većim dijelom otišli. Spakovali su stvari i pobjegli. Vjerovatno su ostali samo Poljaci”, rekao je Mekgregor na svom Jutjub kanalu, prenose “RIA Novosti”.

Prema njegovim riječima, slučajevi dezerterstva mogu postati češći i u Oružanim snagama Ukrajine zbog neuspjeha u ofanzivi. Kao rezultat, ukrajinska vojska će biti podijeljena, a potom i potpuno poražena.

“Ne mogu tačno da kažem kada će se to desiti, ali mislim da smo već blizu toga”, dodao je.

Vojnici, bez vidljivih rezultata ne samo da gube moral, već i prestaju da vide smisao u nastavku neprijateljstava, zaključio je pukovnik.

Kijevski režim je 4. juna pokrenuo ofanzivu na Zaporoškom, Južnodonjeckom i Artjomovskom pravcu, bacivši u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom opremom. Kako je primijetio predsjednik Rusije Vladimir Putin, pokušaji napredovanja neprijateljskih trupa su propali, one su zaustavljene i vraćene na prvobitne položaje.

“Zaljubiš se, rodiš mu dijete, deformiše ti lice, pa te ubije pred 15.000 svjedoka”

Ambasadori i generalni konzuli uz Dodika: “Tiranija i stanje najsličnije okupaciji”