Donald Tramp više nije prijatelj bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kojeg optužuje da ga je iznevjerio kada je lani čestitao Džozefu Bajdenu na izbornoj pobjedi, tvrdi izraelski novinar Barak Ravid, kojem je to navodno lično priznao sam Tramp.

“Neka se goni”, navodno je poručio je Tramp.

Bivši američki predsjednik rekao je to u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom koji priprema knjigu o izraelsko-američkim vezama u Trampovu mandatu.

“Donald Tramp i Benjamin Netanjahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti. Tomu je došao kraj”, objavio je Ravid.

Dodao je da se s Trampom dvaput sastao radi svoje knjige “Trampov mir: Abrahamovi dogovori i preoblikovanje Bliskog istoka”.

Oba puta je bivši američki predsjednik, koji nikad nije priznao izborni poraz, oštro kritikovao Netanjahua, danas lidera izraelske opozicije.

“Sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa. Ali sviđa mi se i odanost. Prva osoba koja je čestitala Bajdenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao nego je napravio i videosnimak. Bio je među prvima. Od tada nismo razgovarali. Neka se goni”, rekao je navodno Tramp u aprilu.

Tramp je ocijenio da je više učinio za Izrael i za Netanjahua nego bilo koji američki predsjednik. Spomenuo je povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora o iranskom nuklearnom programu 2015. godine, preseljenje američke ambasade u Jerusalim, ostanak američkih snaga u regiji i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Izraelski novinar je u julu ponovo razgovarao s bivšim američkim predsjednikom kada je izraelski premijer smijenjen nakon 12-godišnje vladavine.

“Drag mi je, ali odavno je tamo”, rekao je Tramp. Netanjahu je reagovao u saopštenju koje je poslao Axiosu.

“Veoma cijenim veliki doprinos predsjednika Trampa Izraelu i njegovoj sigurnosti. Ali isto tako shvatam važnost čvrstog saveza Izraela i SAD i zato mi je bilo važno čestitati novoizabranom predsjedniku”, kazao je tada Netanjahu, prenosi “Index.hr”.Izvor:
Share.