in

Povodom dolaska olimpijskog plamena u Francusku, avioni na početku greškom iscrtali rusku umjesto francuske zastave

Manje od 100 dana pre početka Olimpijskih igara, u Marseju je održana velika ceremonija u čast dolaska olimpijskog plamena u Francusku. Prilika za hiljade prisutnih gledalaca da se dive talentu pilota Patrouille de France, koji su u više navrata nadletali grad Marsej.

Predstava iz vazduha koja bi, ako je verovati pojedinim korisnicima interneta, doživela blagu blamažu. Uz video, oni objašnjavaju da je ruska zastava bila ucrtana po tragu aviona umesto tradicionalne francuske zastave.

Pitanje tačke gledišta

Francuski mediji su saopštili da video koji dokazuje ovu “grešku” je autentičan, ali se ispostavilo da je pogrešno protumačen. Ako superpozicija boja na nebu zaista sugerše da je bila predstavljena ruska zastava, to se može objasniti efektom perspektive povezanim sa visinom leta aviona. Posmatrano sa strane, avioni odgovorni za širenje belog dima nam se čine bliže, iako lete samo nešto više na nebu. U Marseju, 8. maja, morali ste da budete pozicionirani na veoma specifičnom mestu da biste posmatrali loše raspoređene pruge boja.

U Ukrajini se raspada front: Sirski raspušta brigade i hapsi komandante zbog povlačenja

Dodik: Izbori možda tek na proljeće 2025