in

Potvrda iz Bundestaga: Nemačka razmatra slanje vojske u BiH, zahtev stigao iz Sarajeva

Foto: Pixabay

U Bundestagu je i zvanično potvrđeno – Nemačka razmatra slanje vojnog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu, u okviru EUFOR-a.

Berlin to pravda zabrinutošću za mir i stabilnost BiH.

„Pozdravljamo jačanje vojne misije u BiH i razmatramo uključivanje Vojske Nemačke u toj operaciji. Nemačka je zabrinuta zbog planova o secesionizmu. To je napad na jedinstvo, mir i stabilnost BiH, zapadnog Balkana i Evrope“, rekla je Ana Lirman, državna sekretarka za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova na sednici Bundestaga posvećenoj BiH.

Povratak nemačkih vojnika u BiH, gde su već bili do 2012. godine, tokom posete Berlinu tražio je član rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, prenosi RTRS.

O tome bar zvanično nije bilo reči tokom boravka šefice nemačke diplomatije Sarajevu u martu ove godine, navodi RTRS i dodaje da se, ipak, spekuliše da bi nemački vojnici mogli biti raspoređeni uoči izbora u BiH 2. oktobra.

EUFOR je već pojačao kontingent sa dodatnih 500 vojnika iz Slovačke, Rumunije, Austrije i Bugarske.

Kako podseća RTRS, u novembru će Savet bezbednosti UN odlučivati o produženju mandata EUFOR-a što u svetlu zategnutih rusko-evropskih odnosa može biti sporno, preneo je Tanjug.

New York Times potvrdio: Ukrajinci su ubili ruske zarobljenike

SDS još bez dogovora o kandidatu