in

Poljski farmeri na protestima poslali poruku: Putine, uvedi reda u Ukrajinu i Brisel

UKRAJINSKI ministar unutrašnjih poslova komentarisao je jedan od transparenata koje su poljski poljoprivrednici istaknuli tokom svojih protesta. Na transparentu je pisalo: “Putine, uvedi reda u Ukrajinu, Brisel i među naše državne službenike.”

Pored je bila pričvršćena sovjetska zastava. Kada su poljske novine Gazeta Wyborcza upitale organizatore o poruci na transparentu, oni nisu krili iznenađenje situacijom. Naglasili su kako su prosvjednici pojedinačno odgovorni za sadržaj transparenata.

Prema neslužbenim informacijama, osoba koja je odgovorna za plakat biće optužena za propagiranje totalitarnog državnog sustava. Poljski ministar unutarnjih poslova Marcin Kierwiński komentarisao je situaciju i potvrdio da će protiv autora plakata biti poduzete dalje mjere.

“Policija i tužiteljstvo poduzimaju mjere protiv autora. Neće biti tolerancije za takve kriminalne radnje”, objavio je poljski ministar unutrašnjih poslova na X-u. Poljski farmeri su jutros blokirali željezničku prugu u blizini graničnog prijelaza Shehyni-Medyka i prosuli nešto žita iz vagona teretnog voza.

Kao odgovor na poljske akcije, ukrajinski prijevoznici počeli su protestovati na više kontrolnih tačaka. Ukrajinske vlasti pozvale su na brzo rješavanje blokade graničnih prijelaza između Poljske i Ukrajine, koje ometaju normalan tok putničkog saobraćaja.

Prvi rezultati istrage “udesa” na letu “Er Srbije”: Piloti nisu postupili po naredbi (VIDEO)

Sutra i prekosutra dio centra bez struje, oštre kritike građana