in

Poljska vlada odbacila presudu Evropskog suda pravde

Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde, prema kojoj ta zemlja mora da plaća kaznu od milion evra dnevno zbog toga što nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda.

Varšava je takvu odluku nazvala ucenom.
„Evropski sud pravde potpuno zanemaruje i ignoriše poljski Ustav i presude Ustavnog suda“, poručio je na Tviteru zamenik poljskog ministra pravde Sebastijan Kaleta.
On je ocenio da evropski sud prekoračuje svoja ovlašćenja.

„To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucena“, naveo je Kaleta, preneo je „Gardijan“.

Podsetimo, odluka Evropskog suda pravde je usledila nakon što je Evropska komisija zatražila finansijske kazne da bi se obezbedilo poštovanje presude iz jula.

Sud je saopštio da je kazna neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta Unija zasnovana, a posebno šteta po vladavinu prava.
Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone, koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije.

Međutim, pojedine sudije u Poljskoj doživljavaju komoru kao sredstvo pritiska na sudije da donesu odluke u korist vlasti.
Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju disciplinske komore, ali ona i dalje funkcioniše.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio prošle nedelje u Evropskom parlamentu da će komora biti ukinuta, ali nije naveo precizan vremenski okvir.

Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH

Albanci napali svoju misicu: Sa Srpkinjom dizala tri prsta