in

Pogođena Pravoslavna crkva u Gazi: Ovaj ratni zločin se ne može zanemariti

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija pogođena je sinoć u izraelskom zračnom napadu, tvrde njeni vlasnici i Hamas. Broj povrijeđenih i ubijenih još nije zvanično potvrđen.

Crkveni kampus u gradu Gaza je u vlasništvu Jerusalemske pravoslavne patrijaršije, koja se nakon napada oglasila saopštenjem u kojem je navedeno da crkva ostaje posvećena ispunjavanju svoje vjerske i moralne dužnosti u pružanju pomoći, podrške i utočišta onima kojima je to potrebno.

“Udar na crkve i njihove institucije, zajedno sa skloništima koja pružaju za zaštitu nedužnih građana, posebno djece i žena koji su izgubili svoje domove zbog izraelskih zračnih napada na stambena naselja u proteklih trinaest dana, predstavlja ratni zločin koji se ne može zanemariti”, navodi se u saopštenju Patrijaršije.

Zračni napad doveo je do urušavanja jedne od zgrada Grčke pravoslavne crkve u središnjem dijelu grada Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti pod kontrolom Hamasa u četvrtak, dodajući da su mnogi ljudi koji su se sklonili u zgradu bili povrijeđeni.

Izraelske odbrambene snage (IDF) sinoć su, kako prenosi CNN, priznale da je oštećen zid crkve u tom području kao rezultat napada IDF-a

Napadnute američke baze u Iraku i Siriji: Sukob će se preliti na regiju

Nevjerovatne temperature jutros izmjerene širom BiH, u 5 ujutru u Banjaluci bilo 26 stepeni, a u Sarajevu 22