in

Pfizer razvio pilulu protiv korone, objavio koliko bi mogla koštati

AP Photo/Virginia Mayo

Kompanija Pfizer Inc saopštila je da će dopustiti proizvođačima generičkih lijekova da proizvode i distribuišu njenu eksperimentalnu pilulu za kovid u 95 zemalja s niskim i srednjim dohotkom preko ugovora o licenciranju s međunarodnom javnozdravstvenom grupom Medicines Patent Pool (MPP), prenosi Reuters.

Ugovor o dobrovoljnom licenciranju omogućiće MPP-u da izda podlicence kvalifikovanim proizvođačima lijekova za izradu vlastitih verzija antivirusnog lijeka PF-07321332. Pfizer će tablete koje proizvodi prodavati pod robnom markom Paxlovid.

Kliničko ispitivanje pokazalo odlične rezultate
Kliničko ispitivanje koje je sproveo Pfizer pokazuje da pilula smanjuje šanse za hospitalizaciju i smrt za 89 posto kod odraslih osoba koje imaju rizik od teške bolesti. Lijek će se koristiti u kombinaciji s Ritonavirom, lijekom za HIV koji je već dostupan generički.

Pfizerov ugovor o licenciranju sličan je dogovoru konkurentske firme Merck & Co za generičku proizvodnju lijeka za kovid-19. Radi se o neobičnim dogovorima koji potvrđuju da postoji ogromna potreba za učinkovitim lijekovima, kao i pritisak na proizvođače da lijekove učine dostupnima po pristupačnim cijenama.

“Izuzetno smo zadovoljni što imamo još jedno oružje u našoj oružarnici za zaštitu od štete koju donosi kovid-19”, izjavio je u intervjuu Charles Gore, izvršni direktor MPP-a.

Gore je rekao da se nada da će generička verzija Pfizerovog lijeka biti dostupna već za nekoliko mjeseci.

O kakvom se ugovoru radi?
Spomenutih 95 zemalja u licencnom ugovoru pokrivaju oko 53% svjetske populacije i uključuju sve zemlje s niskim i nižim srednjim dohotkom i neke zemlje s višim srednjim dohotkom u podsaharskoj Africi. Popis uključuje i zemlje koje su u posljednjih pet godina prešle iz nižeg srednjeg na viši srednji status, kažu iz Pfizera i MPP-a.

Pfizer će se odreći naknada za prodaju u zemljama s niskim dohotkom. U ostalim zemljama sa popisa neće uzimati naknade sve dok kovid-19 Svjetska zdravstvena organizacija klasifikuje kao hitnu javnozdravstvenu situaciju od međunarodnog značaja.

Očekuju se visoki nivoi potražnje za Pfizerovom verzijom lijeka. Iz firme javljaju da predviđaju proizvodnju 180.000 kompletnih terapija do kraja sljedećeg mjeseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022. godine.

Otkrili i moguću cijenu
Ipak, Pfizer bi mogao biti preopterećen dok pokušava da snabdije 47% svjetske populacije. Izvršni direktor Pfizera rekao je prošle sedmice da bi tržište za lijek moglo imati do 150 miliona ljudi i da bi mnoge zemlje mogle biti zainteresovane za kupovinu doza za svoje strateške rezerve.

Pfizer će proizvedene zalihe lijeka prodavati utemeljeno na prosječnom dohotku svake zasebne države. U Sjedinjenim Državama očekuje se da će cijena Pfizerovog lijeka biti slična cijeni lijeka Merck&Co, koja iznosi okvirno 700 dolara po terapiji.

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica kovida-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali ljekari napominju da je prevencija bolesti vakcinacijom bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Svečano otvorena nova šola u Gornjem Magnojeviću

Pali Gugl, Snepčet i druge platforme