in

Palestina traži od islamskih zemalja da prekinu odnose sa tzv. Kosovom

Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa tzv. Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.

Prema informacijama lista, taj zahtev naveo je ministar spoljnih Palestine Rijad al Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK-a.

Kako je obrazložio Al-Malki, odnose treba prekinuti, jer tzv. Kosovo svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava.

Ako bi članice OIK-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost tzv. Kosova priznalo 30 od 57 zemalja koje su u toj organizaciji. Kako se procenjuje, te zemlje ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku Prištini u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara, a ambasada u Jerusalimu zvanično je otvorena 14. marta.

Pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo SAD i Gvatemala.

Predao se policiji načelnik Han Pijeska

Uznemirujuće scene na Palama: Mladić pucao iz mitraljeza i prekinuo rođendansko slavlje