Predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je ostavku, a ta zemlja će do nedjelje dobiti tehničku vladu.

Očekuje se da će ostavku podnijeti i predsjednik parlamenta Talat Džaferi. Skupština će sutra, na zakazanoj sjednici, konstatovati ostavke i izabrati Jovana Mitreskog za predsjednika skupštinskog sastava, prenijela je makedonska Telma.

Time se otvara mogućnost da se predsjednik Stevo Pendarovski obrati i kaže da je cijela Vlada podnijela ostavku, nakon čega će SDSM predložiti Džaferija za tehničkog mandatara.

Sjednica za izbor tehničke vlade biće u nedjelju, a nakon toga biće održana još jedna sjednica na kojoj će biti izabrani zamjenici ministara. Na listi kandidata naći će se prijedlozi za ministre i zamjenike koje će dati stranke na vlasti, uključujući dva ministra i tri poslanika VMRO DPMNE.

Kovačevski je u utorak najavio da će podnijeti ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja. Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije „Godina evropskih mogućnosti“, koja se održava u Skoplju, rekao da će ostavkom premijera cijela vlada podnijeti ostavku.Izvor:
Share.