in

Otkriveno ko je bh. kriminalac koji je turskom “zlatnom vizom” izbjegao izručenje Belgiji

Turska je odbila da Belgiji izruči dva kriminalca sa Balkana, osumnjičena za krijumčarenje nekoliko tona kokaina nakon što su kupovinom nekretnina u Turskoj obezbijedili sebi tzv. “zlatnu vizu”.

Kako prenosi vice.com, riječ je o bh. kriminalcu Sani al Murda i Albancu Fljamuru Sinanaju, koji su nekoliko mjeseci prije belgijskog zahtjeva za izručenje kupili nekretnine u Turskoj u vrijednosti 500.000 dolara.

Kako su još ranije objavili flamanski mediji, oni se zajedno sa još dvojicom kriminalaca, sumnjiče za šverc 3,2 tone kokaina u Antverpenu i to u periodu od 2020. do 2022. godine.

Jedan od osumnjičenih je uhapšen i od prošle godine je u zatvoru, dok su Al Murda i Sinanaj, uspjeli da pobjegnu u Tursku.

Prema riječima jednog evropskog policijskog zvaničnika, a čiju izjavu prenosi vice.com, Al Murda je blizak saradnik Edina Gačanina. Štaviše, Al Murda je polubrat Gačaninove poslovne, ali i nekadašnje romantične partnerke. Ona navodno vodi cijeli posao u Sarajevu, koji je, kako prenose mediji, maska za pranje novca.

Prema navodima Interpola, Al Murda i Sinanaj su povezani i sa škaljarskim klanom.

Državljanin BiH na granicu došao naoružan i pun droge pa pokušao pobjeći

Radnici trajekta ga bacili u more, preminuo u bolnici (VIDEO)