in

Otkrivena pozadina velike akcije Izraela: “Vijest o invaziji bila je zamka”

U 40-MINUTNOM napadu na Hamasovu mrežu tunela u Gazi u noći s četvrtka na petak Izrael je uništio kilometre tunela i, kako se vjeruje, ubio na desetine Hamasovih boraca. Upravo bi ta akcija, nadaju se u Izraelu, mogla biti odlučujuća faza žestokog sukoba koji traje već pet dana.

Sinoćnje bombardiranje u Gazi je bio najveći izraelski napad otkad se sukob u ponedjeljak intenzivirao.

Namjerna varka o kopnenoj ofanzivi?
Napadu je, kako navodi izraelska televizija Kanal 12, prethodila namjerna varka u kojoj su izraelske oružane snage objavile da kreću u kopnenu ofenzivu, što je navelo Hamas da pošalje svoje borce, uključujući zapovjednike, u tunele. Kad su ih izraelske zračne snage bombardirale, tuneli su se srušili na one koji su bili unutra, navodi televizija.

450 bombi na tunele u kojima su bili Hamasovi borci
Otprilike 160 zrakoplova izraelskog ratnog zrakoplovstva gađalo je tunele, mrežu koja se proteže desecima kilometara u sjevernoj Gazi i oko grada Gaze. Ukupno je bačeno 450 bombi sa 80 tona eksploziva, kaže se u TV izvještaju.

“Hamas možda ni sam još ne zna koliko im je ljudi ubijeno”
Nije jasno koliko je operativaca Hamasa ubijeno, kaže se u izvješću. “Hamas možda ni sam još ne zna.” U njemu se kaže da se vjeruje da su mnogi zapovjednici Hamasa bili u tunelima.

Zapovjednik zrakoplovne baze Nevatim IAF-a Omer Tishler kaže da bi “akcije poput ove, toliko štetne za neprijatelja, vjerojatno natjerale neprijatelja da se zaustavi”.

“U svakom slučaju nastavit ćemo sve dok je to potrebno”, dodao je.

U tunelima bilo naoružanje
Hamasovo naoružanje nalazilo se u tunelima, uključujući raketne bacače, navode izraelski mediji.

Dodaju i kako su Hamasovi borci iz tunela planirali zaskočiti izraelske vojnike i ubiti ih ili zarobiti, kao što je to bio slučaj u nekim prijašnjim sukobima.

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Kako se sukob u Izraelu “preselio” u BiH?

Višković: Zaustavićemo one koji radnicima daju plate u kovertama