in

Orban: Zapad nastoji da globalizuje sukob u Ukrajini

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Sukob u Ukrajini je obračun između dva slovenska bratska naroda u koji ostatak svijeta ne bi trebalo da se miješa, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu za radio “Košut” Orban je rekao da sukob između Kijeva i Moskve “nije naš rat”, već “rat dva slovenska naroda” i samim tim druge nacije treba da nastoje da ga “izoluju, odvoje, spriječe da se dalje širi”.

On je dodao da Budimpešta želi da izoluje sukob, dok ostatak Zapada želi da ga globalizuje.

– Većina drugih zapadnih zemalja čini sve što mogu da šire neprijateljstva – rekao je Orban.

Orban je, međutim, priznao da Budimpešta i ostatak zapadnog svijeta imaju izrazito različite poglede na situaciju, gdje Zapad želi da globalizuju sukob i vidi ga kao svoj rat.

Prema Orbanu, ovaj pristup je pogrešan jer zapadne nacije rizikuju teške posljedice bez jasnog cilja.

Orban je ovu razliku u stavovima pripisao činjenici da se Mađarska direktno graniči sa Ukrajinom, dok je većina pristalica Kijeva prilično udaljena od te zemlje.

Mađarski premijer je napomenuo da, dok “desetine hiljada ljudi umiru”, linije fronta ostaju nepokretne i da postoji “stalna opasnost” da druge nacije budu pogođene sukobom.

Orban je takođe sugerisao da bi bila greška primiti Ukrajinu u ЕU prije nego što se sukob završi.

On je napomenuo da Kijev i Moskva imaju teritorijalne sporove i da je stoga teško predvideti koliko će Ukrajina na kraju biti velika ili mala i koliki će dio stanovništva ostati kada se neprijateljstva okončaju. On je rekao da su to ključni parametri za raspodjelu odgovornosti i resursa unutar ЕU.

Orban je istakao da evropski blok nema dovoljno sredstava i da trenutno mora da se odluči između podrške Ukrajini ili sopstvenih manje razvijenih zemalja članica, poput Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske.

Ranije ovog mjeseca, Orban je predvidio da će “pogoršanje ekonomske situacije na Zapadu natjerati zemlje da se zalažu za mir” i da će pozvati Kijev da pregovara sa Moskvom.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine, Mađarska je veoma kritična prema zapadnim ekonomskim sankcijama Rusiji, kao i prema isporuci sve naprednijeg naoružanja Ukrajini, podsjeća “Raša tudej”.

Udovica Tome Zdravkovića tvrdi da je pokradena: “Prevarili su me za film”

Njemačka kupi migrante i prebcuje ih u Italiju