Ukrajina se nalazi daleko od pristupanja Evroskoj uniji, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban na kongresu svoje partije „Fides“, prenosi agencija AP.

„Naš zadatak će biti da ispravimo pogrešno obećanje o početku pregovora sa Ukrajinom (o pristupanju EU), pošto je Ukrajina udaljena od Evropske unije nekoliko svetlosnih godina“, rekao je Orban.

Orban je takođe naglasio da će sprečavanje pridruživanja Ukrajine EU biti jedan od glavnih prioriteta njegove vlade u narednim mesecima.

Mađarski političar ranije je izjavio da Ukrajina nikako nije spremna da započne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. On je dodao da se ne može započinjati dijalog o ovom pitanju.

Podsećamo, Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom. Kako je navedeno, da bi postala član Unije, Ukrajina mora da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi. Ističe se da rok pristupanja Ukrajine EU zavisi od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.

Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata u junu prošle godine, kada su im postavljeni zahtevi za formalno otpočinjanje pregovora. U Uniji su više puta priznali da je takva odluka imala više simbolički značaj – da se Kijev i Kišinjev podrže u suprotstavljanju Moskvi.Izvor:
Share.