in

Orban tvrdi da Putin nije zločinac, a Ukrajinci nemaju šanse u ratu: To nije suverena država

Foto: Depositphotos

Mađarski premijer Viktor Orban na pitanje urednika njemačkog lista Bild smatra li ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem odgovorio negativno, a za Ukrajinu je kazao da nije suverena zemlja.

Na pitanje Bilda bi li Mađarska dala Putina uhapsiti na temelju potjernice Međunarodnog kaznenog suda da je posjetio Mađarsku, Orbán je rekao da Putin ne planira posjetiti tu zemlju, pa je to samo hipotetsko pitanje.

Šef mađarske vlade ponovno je naglasio da su mirovni pregovori i prekid vatre nužni.

“Moramo uvjeriti strane uključene u sukob da sjednu za pregovarački stol. Ne bi bilo dobro da im kažete, dođite i djelujte i onda ćemo vas uhapsiti”, kazao je mađarski premijer.

Prema Orbanovim riječima, vrijeme ide u korist Rusije. Izrazio je uvjerenje da Ukrajina ne može dobiti rat i da će Putin ostati na vlasti 2024. godine. Orbán ne pridaje veliku važnost subotnjem pohodu Wagnerovaca na Moskvu.

“Činjenica da se to uopće dogodilo pokazatelj je slabljenja Putinove pozicije. No, snaga njegove pozicije pokazala se u tome što je sukob riješen u roku od 24 sata. Putin je predsjednik Rusije i ako netko misli da ga može pokvariti ili zamijeniti, ne razumije ruski narod i rusku strukturu moći, koja je vrlo stabilna. Temelji se na vojsci, tajnoj službi i policiji. To je drugačija zemlja od, primjerice, Njemačke ili Mađarske”, poručio je Orban.

Orban je provokativnim nazvao Bildovo pitanje zašto je proruski orijentiran kada je 1989. otvoreno pozvao na povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske.

“Ako kažete da su Mađari prijateljski raspoloženi prema Rusima, to je u suprotnosti s našim historijskim iskustvom. Borim se za Mađarsku, nije me briga ni za Putina ni za Rusiju”, rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, Ukrajina ne postupa suvereno, jer o svemu odlučuju Sjedinjene Američke Države.

“Ukrajina nije suverena država. Nemaju novca. Nemaju oružja. Oni mogu ratovati samo zato što ih Zapad podržava. Ako Amerikanci odluče da žele mir, onda će ga biti. Ukrajini će ponestati vojnika brže nego Rusiji i to će odlučiti”, dodao je Orban.

On ne misli da bi Rusija u slučaju pobjede nastavila rat protiv Europe.

“Nisu dovoljno jaki za to. Ovaj rat je jasno pokazao da je NATO mnogo jači od Rusije. Zašto bi neko tko je slabiji od NATO-a htio napasti NATO?”, retorički je upitao premijer Mađarske.

Bećirović poručio francuskoj ambasadorici da Šmit treba smijeniti Dodika

Republika Srpska usvojila zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH