in

Orban: Strategija Zapada je da se Ukrajinci bore i ginu

Foto: Depositphotos

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se rat u Ukrajini ne može zaustaviti “imanjem ‘mirovnog plana’ i čekanjem da se nešto dogodi”. “Prvo, mora postojati trenutni i bezuslovan prekid vatre”, naglasio je Orban na konzervativnom festivalu Tranzit u mađarskom selu Tihany.

“Prva greška Evrope bila je globalizacija ovog rata. Jedina država koja je na dan izbijanja rata rekla da ga treba lokalizovati bila je naša. Strategija Zapada je da se Ukrajinci bore i ginu, a mi im dajemo novac, informacije i oružje”, kazao je mađarski premijer.

Dodatao je da ta “strategija” nije uspela jer Ukrajina ima manje stanovnika pa bi Zapad trebao “poslati svoje snage, ali niko se to ne usuđuje učiniti”, piše Ukrajinska Pravda. Spomenuo je i “značajnu cenu” koju Mađarska i cela Evropska unija plaćaju za podršku Ukrajini.

“Već smo poslali 70 milijardi evra, a sada raspravljamo hoćemo li poslati još 50 milijardi evra, dok EU treba svaki cent da obnovi svoju konkurentnost”, poručio je. Inače, mađarski ministar Gergely Gulyas je juče rekao da ukrajinska protuofanziva nije donela “nikakve značajne rezultate” te da je stav Budimpešte o pregovorima opravdan.

Niger tjera francuskog ambasadora

Stiže novo poskupljenje goriva u Srpskoj