Rusija i dalje ima vojnu superiornost nad Ukrajinom koja će i ostati na njenoj strani, međutim, ne postoji vojno rešenje sukoba u Ukrajini i on mora da se reši pregovorima, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban radiju „Košut“.

„Jednostavna računica pokazuje da je Rusija vojno superiornija, i da Ukrajina to neće biti, ako se Zapad ne umeša. Međutim, NATO ne želi rat i neće ući u rat. Neophodno je tražiti prekid vatre, jer je nemoguće u vojnom planu Rusiju baciti na kolena“, rekao je mađarski premijer.

Istakao je da ne postoji vojno rešenje sukoba u Ukrajini i da sukob mora da se reši pregovorima.

Podsetio je da se Mađarska zalaže za brz prekid vatre i početak pregovora o Ukrajini. Dodao je da vodeće zapadne sile, uključujući Francusku i Nemačku, imaju drugačije mišljenje, računaju na vojno rešenje.

Pretpostavio je da u slučaju da bivši američki predsednik Donald Tramp pobedi na novembarskim izborima, onda bi njegov povratak u Belu kuću mogao da znači da će se sukob rešiti.

Mađarska vlada je ranije više puta isticala da u pregovorima treba da učestvuju ne samo Ukrajina i Rusija, već i Sjedinjene Američke Države, koje Kijevu pružaju osnovnu vojnu i finansijsku podršku.Izvor:
Share.