in

Orban o odricanju od ruskog gasa : Nije dovoljno samo „obući džemper“, to je krah za ekonomiju

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Mađarska nema nameru da se odrekne ruskih energenata jer je to uslov za funkcionisanje ekonomije u zemlji i od neće biti od pomoći da se samo „obuče džemper“, kao što predlažu na Zapadu, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

„Reč nije o tome da je potrebno da obučemo džemper i malo zavrnemo grejanje, kako smatraju neki na Zapadu ili da platimo nekoliko forinti više za gas ili na pumpama. Već je reč o tome da ako iz Rusije nema energenata, onda ih nema ni u Mađarskoj. To je pitanje funkcionisanja ili nefunkcionisanja ekonomije“, rekao je Orban za mađarski radio „Košut“.

Prema njegovim rečima, mnoge evropske države nemaju izlaz na more i to ne predstavlja njihov izbor, tako da nije realno da se ruski gas zameni američkim tečnim gasom.

„Nama ne odgovara da postoji jeftina ruska energija, gas, da ga mi isključujemo i umesto toga uzimamo skup američki gas. To je divna ideja sama po sebi, ali ne znam kako tečni prirodni gas, koji se brodom prevozi morem, može da dođe do Mađarske. Smatram da je to apsurdno“, naveo je on.

Ranije je Orban izjavio da Mađarska neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu, jer bi to dovelo do problema u mađarskoj ekonomiji.

Nad Luganskom oboren ruski helikopter Mi-28

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Srbija ponovo sa Brazilom i Švajcarskom