in

Orban: Dugoročni mir u Еvropi nije moguć bez Turske

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Premijer Mađarske Viktor Orban prisustvovao je konferenciji Organizacije turskih država (TDT). Orban je poručio kako dugoročan mir u Еvropi nije moguć bez Turske.

“Globalna sigurnost nikada nije bila ovako loša. Ovako teško nije bilo od Hladnog rata“, kazao je Orban.

Premijer Mađarske je podsjetio da rusko-ukrajinski rat traje već godinu i po dana, da se na Bliskom istoku vodi oružani sukob, da, u zemljama Еvropske unije opasnost od terorizma postaje sve ozbiljnija, a „udarni valovi“ migracija ne mogu se zaustaviti na granicama Еvrope.

Dodao je da se svjetska ekonomija u kratkom vremenu dva puta preokrenula, jednom zbog Kovida, jednom zbog rata u Ukrajini, dok su cijene energije rasle, što ozbiljno narušava evropsku konkurentnost.

Orban je izrazio uvjerenje da se u novoj evropskoj sigurnosnoj politici mora pojaviti i Turska, a preko Turske i turski svijet, jer se bez Turske ne može zamisliti održiva i dugoročna evropska sigurnosna struktura.

“Vrijeme je za novu sigurnosnu politiku u Еvropi. Turska bi definitivno trebala biti u njoj. Dugoročni mir u Еvropi nije moguć bez Turske“, kazao je Orban.

Takođe se zahvalio predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Еrdoganu na njegovim naporima za obnovu mira u Еvropi.

Grupa sijala strah u modričkim kafićima, niko ih nije prijavio policiji (VIDEO)

Dodik: Vulin još jednom potvrdio svoj patriotizam