in

“OMIKRON” SOJ JE NOVA PRETNJA: SZO klasifikovala opasnu vrstu korona virusa

TEHNIČKA savetodavna grupa za evoluciju virusa SARS-CoV-2 (TAG-VE) je nezavisna grupa stručnjaka koja periodično prati i ocenjuje evoluciju virusa SARS-CoV-2 i procenjuje da li određene mutacije i kombinacije mutacija menjaju ponašanje virusa.

Varijanta B.1.1.529 je prvi put prijavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južne Afrike 24. novembra 2021. Epidemiološku situaciju u Južnoj Africi karakterišu tri različita vrhunca prijavljenih slučajeva, od kojih je poslednja bila pretežno Delta varijanta.

Poslednjih nedelja, infekcije su naglo porasle, što se poklapa sa otkrivanjem varijante B.1.1.529. Prva poznata potvrđena infekcija B.1.1.529 bila je iz uzorka prikupljenog 9. novembra 2021.

Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće. Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju sa drugim varijantama, stoji u zvaničnom saopštenju SZO.

U toku su brojne studije i TAG-VE će nastaviti da procenjuje ovu varijantu, navodi se u saopštenju. SZO će saopštiti nove nalaze državama članicama i javnosti po potrebi.

Na osnovu predstavljenih dokaza koji ukazuju na štetnu promenu u epidemiologiji COVID-19, TAG-VE je savetovao SZO da ovu varijantu treba označiti kao VOC, a SZO je označila B.1.1.529 kao VOC, pod nazivom Omikron.

Pogledajte “revoluciju” u brisanju parketa, FIBA objavila urnebesan videosnimak

Pucnjava kod Dečana: Ubijeni dečak, devojčica i vozač autobusa, ima i ranjenih /video/