in

Oglasio se ukrajinski političar čija je žena uhvaćena sa 30 miliona dolara: Otišla je da se porodi

Anastasija Kotvitska, supruga ukrajinskog tajkuna i političara Igora Kotvitskog, navodno je “pokušala da prokrijumčari 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra preko granice”.

Ona je zaustavljena na mađarskoj granici, gdje su carinici novac našli u prtljagu, pa je protiv nje pokrenut krivični postupak.

Kotvitski, nekada najbogatiji član ukrajinskog parlamenta, rekao je da je njegova supruga napustila zemlju da bi se porodila, ali je negirao da je prebacio 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra.

“Sav moj novac je u ukrajinskim bankama, nisam ništa podigao”, rekao je Kotvitski prije nego što je zatvorio svoje profile na društvenim mrežama.

Njegova kćerka Violeta, koja je školovana u Švajcarskoj, rekla je da je priča “glasina”.

Navodi se da ogromnu količinu gotovine koju je ponijela sa sobom prilikom izlaska iz Ukrajine na punktu Vilok nije prijavila i da su novac pronašli mađarski carinici, piše ukrajinski “Obozrevatel”, a prenosi “Dejli mejl”.

Kotvitski navodno kontroliše ukrajinske nuklearne energetske sisteme i nalazišta uranijuma preko svojih saradnika i ima bliske poslovne i političke veze sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovom.

Kijevski biznismen Sejar Kušutov, koji je otkrio slučaj Kotvitska, rekao je da carinici znaju da primaju mito, što omogućava iznošenje gotovine iz zemlje. Ništa bolja situacija nije ni u drugim zapadnim regionima. Imena carinika koji to rade dobro su poznata u uskim krugovima, prenosi “Dejli mejl”.

Kotvitski je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu od 2014. do 2019. godine i jedan je od bliskih saradnika Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova od 2014. do 2021. godine, prenosi “Mondo.rs”.

Šarović o Dodiku: Čovjek je patologija, to nije zdrav razum

SKANDAL U NEMAČKOJ: Na zgradi konzulata Srbije osvanuo teroristički grafit