in

Objavljena prepiska Bajdenovog sina o biolaboratorijama u Ukrajini

Foto: Freepik

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prepisku sina američkog predsjednika Hantera Bajdena sa saradnicima Pentagona o biolaboratorijama u Ukrajini koji potvrđuju da je stvarni cilj Pentagona u ovom slučaju bio daleko od naučnog.

“Sadržaji pisama ukazuju da je Hanter Bajden imao važnu ulogu u stvaranju finansijskih mogućnosti za vođenje poslova sa patogenima na teritoriji Ukrajine, obezbjeđujući sredstva za kompanije žBlek end Vičž i “Metabiota””, rekao je načelnik armije RHBZ Igor Kirilov.

On je predstavio prepisku i napomenuo da su prisustvo ovih materijala potvrdili zapadni mediji, prenosi RIA novosti.

U jednom od pisama potpredsjednik “Metabiota” navodi da će djelatnost kompanije biti usmjerena na obezbjeđivanje “kulturne i ekonomske nezavisnosti Ukrajine od Rusije”.

General-pukovnik je naveo da je djelatnost kompanije “Blek end Vič” izazvala pitanja čak i kod ukrajinskih specijalnih službi.

On je citirao jedan dokument ukrajinske bezbjednosne službe /SBU/ iz 2017. godine o tome da Agencija za smanjenje odbrambenih prijetnji SAD namjerava da preko te kompanije uspostavi kontrolu nad ukrajinskim mikrobiološkim laboratorijama koje proučavaju opasne infekcije.

U SBU su istakli da je s tim u vezi “aktuelizovana potencijalna opasnost od pogoršanja epidemiološke situacije” u Ukrajini.

“Kompanija žMetabiotaž je poznata po razvoju predviđanja izbijanja zaraznih bolesti, a Pentagon je bio uključen u modeliranje epidemiološke situacije na postsovjetskom prostoru”, naveo je Kirilov.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u Ukrajini je radila potpredsjednik “Metabiota” Meri Gutieri koja je osoba od povjerenja Hantera Bajdena, što potvrđuje i njihova prepiska.

General-potpukovnik je naveo imena konkretnih zvaničnika koji su bili direktno uključeni u stvaranje komponenti biološkog oružja u Ukrajini.

“Jedna od ključnih ličnosti je Robert Poup, u to vrijeme zaposleni u DTRA i direktor Zajedničkog programa za smanjenje prijetnji, čiji je cilj bio uključivanje država postsovjetskog prostora u vojno-biološke aktivnosti. On je i autor ideje o stvaranju Centralnog skladišta posebno opasnih mikroorganizama u Kijevu”, rekao je Kirilov.

Džoana Vintral, šef kancelarije DTRA u Ukrajini, koordinirala je vojno-biološke projekte i birala zaposlene. Pod njenim nadzorom, kako se navodi, sprovedeni su projekti UP-4, UP-6 i UP-8 za proučavanje smrtonosnih patogena, uključujući antraks, groznicu krimskog Konga, leptospirozu.

Ukrajinsku jedinicu “Blek i Vič” predvodi Lens Lipenkot, koji je, kako se navodi, i glavna kontakt osoba za zvaničnike Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja Ukrajine.

Biomonitoring i izvještavanje je nadgledao Dejvid Mustra, koji je blisko povezan sa “Metabiotom”, a koji je, kako se navodi, prethodno vodio vojno-biološke projekte u Ukrajini i Istočnoj Evropi u okviru Zajedničkog programa za smanjenje prijetnji.

U ranijem saopštenju rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, posebno, uzročnicima kuge i antraksa.

“Mrežu je činilo više od 30 institucija koje rade u interesu Pentagona. Poslije početka ruske specijalne operacije, iz Ukrajine je uklonjeno sve u vezi sa nastavkom američkog programa”, istakao je Kirilov.

Od danas nije obavezna zimska oprema u BiH

Srušilo se ogromno stablo kod gradskog parka u Bijeljini