Češki portal dobio je ekskluzivni snimak od policijskih izvora, na kom je policajac koji je navodio kolege ka mjestu odakle je D.K. juče pucao u centru Praga.

Međutim, ono što je svima privuklo pažnju je čovjek koji je stajao pored policajca i koji je pokušao da pomogne, stavljajući sebe u direktnu opasnost.

Podsjetimo, u jučerašnjoj pucnjavi na fakultetu u središtu Praga poginulo je najmanje 15 ljudi, uključujući napadača, a više od 24 je povrijeđeno.

Snimci koji su dospjeli na društvene mreže pokazuju da je napadač tokom pet minuta pucao čak trinaest puta. U pitanju je, kako je kasnije otkriveno, D.K., student magistarskih studija, koji je u crnoj odjeći i s dugom puškom u ruci – tipa ZEV 308 Win AR10, kalibra 7.62, šetao krovom Karlovog univerziteta u centru Praga.

Portal “Seznam Zpravy” dobio je na uvid u snimak koji je stigao iz policijskih izvora, ali kako nemaju autorska prava, nisu mogli da ga objave pa su ga prepričali. Na snimku su policajac i čovjek koji je stajao iza njega i koji je zapravo autor snimka.

“Sakrio se! Leva strana, s moje tačke gledišta. Ajde, krenite”, čuje se kako autor videa podstiče policajce na akciju. “On puca! Puca kroz ogradu”, dodaje.

“Hej, ovdje sam, pucaj ovde! Dođi ovamo”, govori taj čovjek zapravo pokušavajući da skrene pažnju ubice kako ne bi pucao na nedužne ljude na ulici.

Na snimku se zatim čuju zvukovi i kako policajac govori u policijski radio dok napadač čuči kod kamene ograde. “Nalazi se u uglu. Uz češku zastavu, u gornjem uglu “, opisuje policajac.

“Dolazi ovamo”, upozorava snimatelj sve oko sebe. Zatim se na snimku se vidi kako se napadač udaljava, a zatim počinje da puca.

https://twitter.com/i/status/1737885034877518203

Tada je autor videa napravio nešto neočekivano i izuzetno hrabro. “Hej, je**te! Ovdje sam, pucaj ovdje! Dođi ovamo!”, pokušao je da skrene pažnju napadača na sebe. Policajac mu na to govori da se sakrije, ali snimatelj ne odustaje: “Evo me, tu sam. Pucaj ovde!”

Na snimku se zatim vidi kako ljudi bježe. Zatim se ponovno čuje policijski radio. Policajac javlja da je na ulaz u Filozofski fakultet stigla patrola i hitna pomoć.

“Treba im reći da mogu da uđu unutra, da je napadač na krovu”, govori policajac. U međuvremenu, napadač prelazi na drugu stranu zgrade i ponovo počinje da cilja. Čuje se kako pristiže sve više policijskih automobila i kola hitne pomoći.

“Preporučujem udarnu snagu: snajperista s mosta”, čuje se policajac. Zatim autor videa opet govori policiji da puca: “Ajmo, pucajte!” Napadač nakon toga ustaje i upire oružje u nekoga na ulici. Čuju se još dva pucnja. Navodno je u tom trenutku počela pucati i policija, ali snimak tu završava.

“Nikada u karijeri nisam video ništa gore”

Događaj je na Instagramu prokomentarisao i bolničar Marek Dvorak, koji je u trenutku tragedije bio u bolnici.

“Moram da kažem da vjerovatno nikada u karijeri nisam video ništa gore. U meni se miješaju adrenalin, žaljenje i bijes. Moje najdublje saučešće žrtvama i njihovim porodicama, ovo je suluda nepravda, zlo, strašno mi je žao. Brz oporavak povrijeđenima”, naveo je on, pa dodao:

“Mega poštovanje svim mojim kolegama koje sam danas gledao. U Univerzitetskoj bolnici sve je funkcionisalo i svi su davali sve od sebe. Vidi se da kada stvari krenu jako loše, možemo da se okupimo i da radimo kao jedan sjajan tim. Nemojte ulagati energiju u mržnju prema počiniocu, oni to ne zaslužuju i zlo samo rađa još više zla. Pazite na sebe, pomozimo žrtvama i preživjelima, hajde da svi učinimo sve da se ovako nešto više ne ponovi.”Izvor:
Share.