in

Objavili da je srpska snajperistkinja zarobljena, MUP demantovao: U zatvoru je

Foto: Youtube/Screenshot

Nakon što su svjetski mediji prenijeli vijest da je Ukrajina zarobila snajperistkinju Bagiru, navodno iz Srbije, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je to demantovalo.

“U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao “snajperistkinja Bagira”. Istina je da je D. L, u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Takođe, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. – “Bagira” – navodi se u saopštenju MUP.

Ranije danas mediji su prenijeli da je Bagira, čije je navodno pravo ime Danijela Lazović, zarobljena nakon što je ranjena u Ukrajini, prenio je Cityam.com.

Izvijestili su da su je ukrajinske oružane snage uhvatile nakon što su je saborci ostavili i nije mogla da pobjegne. Ukrajinski mediji prenijeli su i objavu ukrajinskog vojnika koji je objavio fotografiju oduzetih dokumenata snajperistkinje. Na njima stoji ime Irina Starikova pod kojim je, vjeruje se, Bagira djelovala na bojnim poljima u istočnoj Ukrajini. Pišu da je ovo ime lažno i da je u pitanju Lazovićeva.

Na dokumentu piše da je rođena u Donjecku 1981. godine, što je prema pisanju medija falsifikovano.

https://twitter.com/CyberRealms1/status/1507650195571589127?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507650195571589127%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.atvbl.rs%2Fclanak%2Fkreiraj

Dalje se navodi da je bivša rukometašica i monahinja postala plaćenica i da je aktivna u istočnoj Ukrajini od 2014. godine.

Pojavile su se informacije kako je odgovorna za ubijanje 40 Ukrajinaca, uključujući i civile. Ukrajinci navodno pokušavaju da je uhvate godinama.

Ukrajinski mediji prenose da je u Rusiji dobila pohvale nakon što je postala jedan od najveštijih proruskih snajperista i stekla status slavne osobe pod imenom “Bagira”, po crnom panteru iz filma “Knjiga o džungli”.

Prema zvaničniku ukrajinske vojske Vladu Ivanovu, njoj je pružena neophodna medicinska pomoć i trenutno se nalazi na liječenju, prenijeli su ranije mediji.

Kako su mediji pisali ranije, ona je navodno napustila Srbiju u novembru 2014, otišla na teritoriju istočne Ukrajine, u mjesto Snježnae, i pridružila se komandi “Oplot” u čijem sastavu je delovala proruski orijentisana paravojna jedinica pod nazivom “Srpski hukarski puk”.

Međutim, nakon što se ova vijest proširila medijima, MUP je sve demantovao i otkrio gdje se ona nalazi.

Railić ispitan u Tužilaštvu, pogledajte odvođenje u pritvor

SIPA imala informaciju da je inspektor ugrožen, ali nije obavjestila MUP RS