Američka Obalska straža potvrdila je da su ostaci turističke podmornice Titan, uništene u imploziji, kao i, kako se pretpostavlja, ostaci tijela pet putnika, pronađeni i izvučeni na obalu radi istrage.

Ostaci Titana, koji je implodirao 18. juna spuštajući se prema olupini Titanika, kao i ostaci tijela putnika prevezeni su u luku Sent Džons, u Njufaundlendu u Kanadi, oko 650 kilometara sjeverno od mjesta nesreće.

Obalska straža transportovaće ih u američku luku gdje će ih analizirati mornaričko istražno telo osnovano ove sedmice radi zvanične istrage nesreće Titana.

Američki stručnjaci obaviće i zvaničnu analizu ostataka tijela putnika koji su pažljivo uzeti s olupine na mjestu nesreće, dodaje se u saopštenju Obalske straže, prenosi Rojters.

Očekuje se da će ispitivanje ostataka rasvijetliti uzroke implozije podmornice Titan u kojoj je pet osoba krenulo prema olupini Titanika, potonulog prije više od 100 godina u sjevernom Atlantiku.

Fragmenti podmornice, koja je izgubila kontakt s brodom oko jedan sat i 45 minuta nakon početka dvosatnog urona, pronađeni su na dubini od oko četiri kilometra na dnu okeana, oko 500 metara od olupine Titanika, prenosi Tanjug.Izvor:
Share.