in

Novi predsjednički kandidat u panciru nakon ubistva Viljavisensija

Ubistvo ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija predstavlja “uznemirujući događaj” za region i demokratiju, izjavila je nova kandidatkinja i Viljavisensijeva nasljednica u trci za predsjednika Ekvadora Andrea Gonzalez Nader u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Naderova je imenovana za novog predsjedničkog kandidata političke partije Movimiento Construie, nakon prošlonedjeljnog ubistva Viljavisensija tokom predizbornog skupa.

“Ovo je uznemirujući trenutak za cio region i za svjetsku demokratiju”, rekla je Naderova koja je na ceremoniji preuzimanja predsjedničke kandidature prošlog petka u Kitu viđena da nosi pancir.

Istovremeno u Ekvadoru eskaliraju korupcija, nasilje i kriminal koje pokreće trgovina drogom u toj južnoameričkoj zemlji.

“Naderovu su izabrali Fernando Viljavisencio i Movimiento Construie kao imenovanu nasljednicu koji će preuzeti mjesto predsjednika u slučaju njegovog odsustva”, navodi se u saopštenju stranke objavljenom u subotu na internetu, prenosi Tanjug.

Ubijeni Viljavisencio, 59, borac protiv korupcije i poslanik, otvoreno je govorio o nasilju izazvanom trgovinom drogom u Ekvadoru, a on je tokom svoje kampanje obećavao da će suzbiti kriminal i korupciju koji su tokom poslednjih godina zahvatili zemlju.

Ubistvo Viljavisencia dogodilo se 10 dana pre prvog kruga predsjedničkih izbora, koji je zakazan za 20. avgusta.

Njegova udovica Veronika Sarauz izrazila je neslaganje sa imenovanjem Naderove i okrivila je državu za njegovo ubistvo tražeći odgovor zašto se to dogodilo.

“Država je bila zadužena za Fernandovu bezbednost. Država je direktno odgovorna i za ubistvo mog muža. Nisu ga zaštitili kao što je trabalo da ga zaštite”, rekla je juče Sarauz na konferenciji za novinare.

Ambasadori i generalni konzuli uz Dodika: “Tiranija i stanje najsličnije okupaciji”

Tegeltija opleo pa igračima i treneru Borca: Sraman i kukavički pristup