in

Norveški portal: NATO dozvolio Ukrajini da ustupi teritorije Rusiji u zamjenu za članstvo

Foto: Sputnik / Alekseй Kudenko

Stian Jensen, šef kancelarije generalnog sekretara NATO, priznao je da bi Ukrajina mogla dobiti članstvo u Alijansi u zamjenu za ustupanje dijela svojih teritorija Rusiji.

“Vjerujem da bi jedno rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i dobije članstvo u NATO-u zauzvrat”, rekao je on, piše norveški portal VG.

Prema njegovim riječima, to bi moglo dovesti do okončanja sukoba u Ukrajini.

“Ne kažem da mora biti. Ali to je vjerovatno moguće rješenje”, dodao je Jensen.

Istovremeno, Ukrajina sama mora odlučiti kada i pod kojim uslovima će pregovarati, zaključio je šef kabineta generalnog sekretara NATO-a.

Takođe je rekao da postoji značajan napredak po pitanju budućeg članstva Kijeva u NATO.

“U interesu je svih da se neprijateljstva ne ponove”, objasnio je Jensen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u julu da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao prijetnju po bezbjednost Rusije i podsjetio da je namjera Ukrajine da se pridruži Alijansi jedan od razloga za početak vojne operacije.

Prošlog juna je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao da je mir u Ukrajini moguć, samo je pitanje cijena – koliko teritorije, koliko slobode i demokratije je zemlja spremna da plati za taj mir.

Napomenuo je da je NATO spreman pomoći Ukrajini da zauzme najčvršću poziciju u pregovorima sa Rusijom.

Sredinom jula, na samitu NATO u Vilnjusu, Volodimir Zelenski, predsjenik Ukrajine, rekao je da nikada neće zamijeniti teritoriju zemlje za članstvo u Alijansi.

On je naglasio da svi ukrajinski partneri “jasno znaju” stav Kijeva.

Ukrajinski lider je takođe rekao da Ukrajina nije zainteresovana za raspoređivanje stranih trupa na svojoj teritoriji prije zvaničnog ulaska u NATO.

Zelenski je predstavio “formulu mira” 2022. godine , koja je uključivala 10 tačaka, uključujući povlačenje ruskih trupa na granicu iz 1991. (tada je Ukrajina uključivala Krim, Donbas, Zaporožje i Hersonske oblasti).

Putin je sa svoje strane rekao da je Moskva otvorena za ozbiljan dijalog, pod uslovom da Kijev ispuni zahtjeve Rusije, uključujući uzimanje u obzir novih teritorijalnih realnosti.

U septembru 2022. godine, regije Herson i Zaporožje, kao i DNR i LNR, postale su dio Rusije nakon referenduma. Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje nisu priznale rezultate glasanja.

Vojnik bošnjačke nacionalnosti napao srpskog kolegu nožem u kasarni uz pretnju da će ga zaklati

Pogledajte šta su Rusi zaplijenili od zapadnog naoružanja u Ukrajini (FOTO)