in

Njemačka kupi migrante i prebcuje ih u Italiju

Njemačka ipak svjesno dovodi Italiju u težak položaj kada su u pitanju migranti.

Iako je poruka iz Italije Njemačkoj prije nekoliko mjeseci glasila da “budu darežljivi na svojoj teritoriji i migrante ne šalju na njihovo područje”, to danas nije slučaj.

“Radio Đenova”, na društvenoj mreži Iks, objavila je video na kojem se vidi kako Nijemci ukrcavaju migrante u čamac i prevoze ih na jedno ostrvo u Italiji.

“Trenutno se u Sredozemnom moru nalazi osam brodova njemačkih nevladinih organizacija koji prikupljaju ilegalne imigrante za istovar u Italiji. Ove nevladine organizacije subvencioniše njemačka vlada. Nadajmo se da će AFD pobijediti na izborima da zaustavi ovo evropsko samoubistvo”, stoji u opisu objave.

Video je podijelio i vlasnik Iksa, Ilon Mask uz pitanje:

“Da li javnost u Njemačkoj zna za ovo?”, napisao je.

Podsjećamo, njemačka vlada u novembru prošle godine izdvojila dva miliona evra za podršku nevladinim organizacijama koje učestvuju u “spasavanju” imigranta na mediteranskoj ruti i podršci na teritoriji na koju su se iskrcali, prije nekoliko dana je u tu svrhu izdvojila prvu ratu novca, što je dovelo do burne reakcije italijanske vlade.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni tada je uputila oštro pismo njemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekavši da je iznenađena što je Njemačka donijela takvu odluku prije konsultovanja sa Italijom.

Istakla je i da takva odluka ohrabruje migrante iz afričkih zemalja da krenu put Еvrope, što povećava rizik od novih tragedija na moru i dovodi Italiju u tešku situaciju.

Orban: Zapad nastoji da globalizuje sukob u Ukrajini

Radoičić se odazvao pozivu državnih organa, dao izjavu u MUP-u