Osam država, među kojima Iran, Sudan i Venecuela, izgubilo je pravo glasa u UN-u zbog prevelikog duga prema organizaciji, izjavio je generalni sekretar Antonio Guteres.

Jedanaest država članica trenutno kasni s plaćanjem doprinosa u skladu sa članom 19 Povelje UN, naveo je Guteres u pismu članovima Generalne skupštine, u čiji je uvid imala agencija Frans pres.

Član 19 predviđa suspenziju prava glasa u Generalnoj skupštini za svaku zemlju čiji je iznos zaostalih obaveza jednak ili veći od doprinosa koji je platila u posljednje dvije godine.

Ako je do neplaćanja došlo zbog okolnosti koje su van kontrole, država može ipak da zadrža svoje pravo glasa, što je ove godine slučaj za tri zemlje Komorima, Sao Tome i Prinsipeom i Somalijom, naveo je Guteres.

Pored Irana, Sudana i Venecuele, pravo je izgubilo još pet zemalja Antigva i Barbuda, Kongo, Gvineja, Papua Nova Gvineja i Vanuatu.

Da bi vratile pravo glasa neophodno je da plate barem minimalni iznos koji nije isti za sve zemlje. Iran treba da plati više od 18 miliona dolara, Sudan oko 300.000, a Venecuela gotovo 40 miliona dolara.

Iran je još prošle godine izgubio pravo glasa zbog duga. Iranske vlasti su tada navele da ne mogu da isplate iznos zbog sankcija koje su im uvele SAD.

Poslije nekoliko mjeseci pregovora Iranu je dato izuzeće, koje mu je omogućilo da plati minimalni potreban dug i da povrati svoja glasačka prava u junu, neposredno prije izbora novih članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

Godišnji operativni budžet UN-a, odobren u decembru, iznosi oko tri milijarde dolara. Budžet mirovnih operacija, odobren u junu, iznosi oko 6,5 milijardi dolara.Izvor:
Share.