in

Niger tjera francuskog ambasadora

“Vojna vlast u Nigeru naredila francuskom ambasadoru da napusti zemlju”

“Nigerska vojna administracija je naložila francuskom ambasadoru da napusti teritoriju zemlje u roku od 48 sati”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nigera.

“Iz razloga odbijanja francuskog ambasadora u Niameyu da odgovori na poziv ministarstva za razgovor i zbog drugih postupaka francuske vlade suprotnih interesima Nigera, vlasti su donijele odluku da povuku dodeljenu dozvolu Sylvainu Itteu i da ga pozovu da napusti nigerski teritorij u roku od 48 sati”, navodi se u saopštenju.

Vojska preuzela vlast mesec dana nakon svrgavanja predsednika

Ova odluka je usledila nakon niza izjava i protesta protiv Francuske od 26. jula, kada je vojska Nigera svrgla izabranog predsednika Mohameda Bazoumu, koji je još uvek u kućnom pritvoru sa delom svoje porodice.

Vojna administracija optužuje Francusku za nameru vojne intervencije u Nigeru kako bi vratila Bazouma na vlast. Takođe tvrdi da je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) “plaćenik” Francuske, bivše kolonijalne sile u tom delu Afrike.

ECOWAS je uvela oštre ekonomske i finansijske sankcije Nigeru nakon vojnog puča i zapretila režimu primenom sile kako bi se ponovo uspostavio ustavni poredak. Francuska ima 1500 ljudi u Nigeru koji pomažu administraciji predsednika Bazouma u suprotstavljanju džihadističkim grupama koje već godinama pustoše Niger i veliki deo Sahela.

Vlasnik vile u Splitu nudi besplatan smještaj uz samo jedan uslov

Orban: Strategija Zapada je da se Ukrajinci bore i ginu