in

Ne smiruje se situacija u Kabulu, talibani od Moskve traže da posreduje u pregovorima

Tokom noći sa kabulskog aerodroma evakuisano je još 3.800 ljudi. Iako čeka još najmanje 10.000 Avganistanaca, letovi za Dohu su obustavljeni jer nema mjesta za nove izbjeglice. Talibani preko ruske ambasade u Kabulu traže od Moskve da prenese poruku liderima regiona Pandžšer, koji nije pod njihovom kontrolom, da žele da sa njima uspostave dijalog.

Na aerodromu u Kabulu 10 hiljada ljudi čeka da napusti Avganistan. Letovi su obustavljeni jer Katar više ne može da prihvati nove izbeglice.

Predsjjednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdgodan zaključili su u telefonskom razgovoru da je najvažnije osigurati stabilnost i mir za civile u toj zemlji i naći rješenja u ratu protiv terora. Opozicioni borci preuzeli su od talibana tri sjeverna okruga.

Sjedinjene Američke Države upozorile su svoje građane da izbjegavaju aerodrom u Kabulu zbog mogućeg napada avganistanskog ogranka grupe Islamska država.

Američka administracija odredila je 31. avgust kao datum za konačno povlačenje svojih snaga iz Avganistana i planira da evakuiše više od 30.000 Amerikanaca i avganistanskih civila.

Talibani su preko ruske ambasade u Kabulu zamolili Moskvu da prenese poruku liderima regiona Pandžšer, koji nije pod njihovom kontrolom, da žele da sa njima uspostave dijalog.

Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov potvrdio je dolazak i molbu talibanskih vlasti da ruske diplomate predaju poruku liderima i stanovništvu Pandžšera da talibanske jedinice ne pokušavaju da uđu u tu provinciju već nude politički dijalog i traženje načina da se postigne politički dogovor, prenosi Tas.

Pandžšer je jedna od 34 provincije Avganistana u kojoj živi oko 144.000 ljudi. Dosadašnji potpredsjednik Avganistana Amrulah Saleh obećao je da će organizovati snažan otpor talibanima iz svoje matične pokrajine Pandžšer.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije izjavio da se Moskva zalaže za politički dijalog u kojem bi učestvovale sve suprostavljene snage u Avganistanu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocjenio je da je nemoguće evakuisati do 31. avgusta sve Avganistance koji su sarađivali sa zapadnim vlastima i izrazio žaljenje zbog toga što bezbjednosne mjere koje su SAD uvele na aerodromu u Kabulu ometaju evakuaciju.

Na društvenim mrežama “hajka” na Srbe zaposlene u Oružanim snagama BiH

Talibani sada ismevaju Ameriku