in

NATO i EU poručuju: Podržavamo Ukrajinu, ali nismo u ratu sa Rusijom

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je da aktuelna dešavanja u Ukrajini – nisu sukob NATO-a. EU takođe poručuje da podržava Ukrajinu, ali da nije u ratu sa Rusijom.

„To nije sukob NATO-a, niti će to postati“, piše Džonson u članku za „Njujork tajms“.
On ističe da nijedna od zemalja zapadnog vojnog bloka nije poslala u Ukrajinu vojne jedinice. Međutim, kako je dodao, više od 20 zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, pruža Kijevu „pomoć u sferi odbrane“.

Džonson je naglasio da zemlje Alijanse ne osećaju neprijateljstvo prema Rusima i ne dovode u pitanje postojanje Rusije kao svetske sile.

Istovremeno, šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da Evropska unija nije u ratu sa Rusijom zbog sukoba u Ukrajini.

Po njegovim rečima, EU podržava prijateljsku Ukrajinu „na svim nivoima“.

„Evropska unija definitivno nije u ratu sa Rusijom. Uprkos dobro poznatoj tragičnoj situaciji, sa Rusijom držimo otvorene sve kanale komunikacije“, rekao je Mišel u intervjuu za francuski nedeljnik „Žurnal di dimanš“.

On je istakao da je komunikacija sa Rusijom složena, krhka i razočaravajuća.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Vučić kandidat za predsjednika Srbije

Trener Čelsija Tuhel negodovao je što su navijači skandirali ime Abramoviča