in

Nastavlja se serija propadanja banaka u SAD, ljudi povlače novac

Foto: Pixabay

Akcije “First Republic” banke pale su za skoro 50 odsto jer investitori dovode u pitanje njenu budućnost.

Pad je uslijedio dan nakon što je američka banka saopštila da su klijenti povukli više od 100 milijardi dolara sa svojih računa usred prošlomjesečne bankarske panike.

“First Republic” se smatrala jednom od banaka u najvećem riziku od propasti, nakon što je serija kolapsa banaka izazvala strah od krize u tom sektoru.

Stabilizovana je sporazumom o spašavanju vrijednom više milijardi dolara. Ažuriranje kompanije pružilo je uvid u to koliko se brzo zabrinutost širila.

Banka je saopštila da je izgubila otprilike 40 odsto svojih depozita u danima nakon tih kolapsa, pošto su klijenti žurili da povuku sredstva, prenosi “Euractiv”.

Prošli mjesec se završio sa otprilike 104 milijarde dolara depozita, uključujući 30 milijardi dolara koje je primljeno od drugih banaka u planu spasavanja koji ima za cilj jačanje povjerenja.

“First Republic” banka je nagovijestila da se situacija od tada stabilizovala.

Takođe, dodaje se da se teži “strateškim opcijama“ za jačanje svoje pozicije, uključujući smanjenje troškova otpuštanjem od 20 do 25 odsto radne snage u narednim mjesecima.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD ranije prošlog mjeseca kada je banka Silicijumske doline, koja je bila 16. po veličini zajmodavac u zemlji, propala u najvećem finansijskom kolapsu američkih banaka još od 2008. godine.

Nakon toga dva dana kasnije usledio je još jedan neuspjeh njujorške “Signature banke”, piše Euroactiv.

Vlasti su uskočile da pripomognu i da garantuju depozite iznad uobičajenih granica u pokušaju da spriječe dalje nametanje bankarskih depozita.

Ali to nije odmah spriječilo širenje zabrinutosti.

U Evropi, švajcarski zvaničnici su takođe posredovali u spasavanju problematičnog bankarskog giganta “Credit Suisse”, koji je u prva tri mjeseca ove godine napustilo banku i podiglo 61,2 milijarde švajcarskih franaka.

Centralne banke širom svijeta uključujući Federalne rezerve SAD i Banku Engleske, naglo su povećale kamatne stope dok pokušavaju da obuzdaju inflaciju.

Ovi potezi su naštetili vrijednostima velikih portfelja obveznica koje su banke kupovale kada su stope bile niže.

Klijenti su zabrinuti zbog finansijskih implikacija banke Silicijumske doline pa su naglo povukli sredstva sa svojih računa, što je dovelo do njenog kolapsa. Ova epizoda je takođe izazvala strahove u vezi sa situacijom u drugim firmama.

Teška nesreća kod Viteza: Vatrogasci rezali auto kako bi izvukli povrijeđene (VIDEO)

Dejvid Bekam progovorio o poremećaju s kojim se bori: Noću čisti kuću