Nakon što su cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u posljednja tri mjeseca pale u prosjeku za oko 50 feninga, u narednim danima najvjerovatnije će doći do novog rasta, i to zbog prekida transportnih ruta na Bliskom istoku.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđe Savić, navodeći kako je naftno tržište negativno reagovalo na ugroženi tranzit kroz jednu od najvažnijih svjetskih pomorskih trgovačkih ruta u Crvenom moru.

– Cijene goriva će sigurno otići nagore u narednih nekoliko dana. Smatram da će, a s obzirom na kretanje tržišnih i nabavnih cijena, gorivo na našim domaćim pumpama do početka naredne sedmice poskupjeti za tri, četiri, pa čak možda i za osam feninga – kaže Savić.

Do rasta cijena sirove nafte došlo je nakon što su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, pojačali svoje napade na brodove u Crvenom moru u znak odmazde zbog izraelske vojne operacije u Gazi. Ovi napadi improvizovanim dronovima i raketama primorali su neke od najvećih svjetskih brodskih i naftnih kompanija da obustave tranzit kroz ovo područje.

Britanske kompanije su već pauzirale sve isporuke kroz Crveno more. Sirova nafta “brent” je ponovo došla do granice od oko 80 dolara po jednom barelu. Poređenja radi, samo dvije sedmice ranije barel je koštao 73 dolara. Zbog napada Huta trgovci i špediteri koji i dalje prevoze svoje terete kroz ovo opasno područje sada su, pored bezbjednosnih izazova, suočeni i sa rastom premija ratnog rizika – osiguranja.

Prema ocjenama analitičara, povećanje ovih premija i preusmjeravanja oko Afrike će imati značajan uticaj na cijenu robe, posebno nafte, zbog, kako su pojasnili, ugušenog globalnog lanca snabdijevanja koji se može dalje produžiti s obzirom na doba godine.

Da bi izbjegle oblasti nedavnih napada, kompanije će vjerovatno biti suočene sa do dvije sedmice dužim putovanjem za isporuke naftnih derivata sa Bliskog istoka i iz Indije u Evropu i iz Rusije u Kinu i Indiju.

Analitičari navode kako je na ovaj način globalnoj ekonomiji serviran još jedan bolni podsjetnik na važnost ovog uskog dijela mora koji se proteže od moreuza Bab-el Mandeb kod obale Jemena do Sueckog kanala u sjevernom Egiptu i kroz koji prolazi 12 odsto globalne trgovine, uključujući i 30 odsto globalnog kontejnerskog saobraćaja.

Zato se strahuje da bi napadi Huta na komercijalne brodove, koji se dešavaju gotovo svakodnevno od 9. decembra, mogli izazvati još veći šok po svjetsku ekonomiju nego što je trenutno.

Tahikardija

Prema ocjenama pojedinih berzanskih analitičara, kretanje cijena sirove nafte sve više podsjeća na graf, odnosno snimak rada srca pacijenta koji se nalazi u predinfarktnom stanju. Navode i da, kada se stanje smiri, uvijek se nađe neko ko će iznervirati i uplašiti pacijenta, odnosno izazvati novu tahikardiju.Izvor:
Share.