in

Nakon pobjede Fico poručio: Slovačka ima važnije probleme od bavljenja Ukrajinom

Robert Fico je novinarima rekao da Slovačka ima urgentnijih problema od Ukrajine kada su ga pitali za njegov stav o podršci Slovačke prema svojim susedima, nakon što je njegova stranka izašla na prvo mesto nakon parlamentarnih izbora 30. septembra. Fico je rekao da očekuje da ga predsednik pozove da formira sledeću vladajuću koaliciju.

“Čekamo poziv od predsednika”, rekao je Fico novinarima kada su ga pitali da li je već počeo razgovore s drugim strankama koje su uspele ući u parlament. Posmatrači vide koaliciju Smer, Hlas i Slovačke nacionalne stranke (SNS) kao najverovatniju opciju.

U svom prvom obraćanju medijima rano popodne u nedelju, 1. oktobra, Fico je rekao da želi da zemlja stane i smiri se. Nakon žestoke i nastrojene kampanje u kojoj je odbio da razgovara s odabranim medijima, uključujući dnevni list Sme (sestra The Slovak Spectator), Fico je rekao da želi dobre odnose s medijima i s kolegama u politici.

Fico umanjuje moguće promene

Ficov mogući izbor bio je gledan s zabrinutošću od strane partnera u NATO i EU. Njegove poruke tokom kampanje uključivale su zaustavljanje slovačke pomoći Ukrajini.

Fico sada novinarima kaže da se spoljnja politika Slovačke neće promeniti pod njegovim vođstvom – ali to ne znači da neće kritikovati EU ili zapadnu uključenost u rat u Ukrajini.

“Naša pozicija ostaje nepromenjena”, rekao je Fico, insistirajući da će njegova stranka pozivati na hitne mirovne pregovore.

Lider Hlasa Peter Pellegrini, čija će stranka morati odlučiti da li će se pridružiti Smeru ili se opredeliti za potencijalnu koaliciju koja uključuje Progresívne Slovensko, Hrišćanski demokratski pokret (KDH) i SaS, rekao je da ako Smer želi udružiti se s Hlasom, mora biti spreman na kompromise kad je reč o spoljnoj politici. Hlas želi da Slovačka ostane članica EU i NATO-a, rekao je Pellegrini u izjavi za javnu medijsku kuću RTVS.

Fico za premijera

U Slovačkoj je uobičajeno da predsednik dodeli lideru stranke koja je osvojila najviše glasova prvu šansu da formira vladu koju podržava parlamentarna većina.

Fico je rekao novinarima da će se boriti za mesto premijera, ali da ne vidi razlog da vodi bilo kakve koalicijske pregovore pre nego što formalno dobije zadatak od predsednika.

“Sesti ćemo u sedištu Smera, čekajući poziv od predsednika”, rekao je Fico novinarima u nedelju popodne.

Fico je rekao da planira da tokom nekoliko narednih nedelja razgovara o programima s drugim političkim strankama, a da nakon toga razgovaraju o formiranju vlade.

Grenel: Salivan i Blinken dali lažne informacije o srpskim trupama

Nezaposlena majka troje djece htjela ukrasti konzerve tunjevine, sada joj prijeti zatvor