in

„Najveći udarac od pada Eskobara“: Uhapšen najtraženiji kolumbijski narko bos /video, foto/

Kolumbijske oružane snage uhapsile su glavnog narko bosa u toj zemlji, Daira Antonija Usugu, poznatog pod nadimkom Otonijel, saopštio je predsednik Ivan Duke.
Otonijel (50) je uhvaćen tokom operacije „Oziris“ u ruralnom području regiona Uraba.
„Ovo je najveći udarac narko dilerima u našoj zemlji u ovom veku“, poručio je predsednik Duke, uporedivši ga sa padom Pabla Eskobara tokom 90-ih godina prošlog veka.

On je optužen da je u SAD isporučio na desetine pošiljki kokaina, a kako je Duke naveo, optužen je i za ubistvo policajaca, seksualno zlostavljanje dece i vrbovanje maloletnika.

Kolumbija je nudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o Otonijelu, dok je američka vlada ponudila pet miliona dolara za informaciju koja bi pomogla u njegovom hapšenju.

Vlasti su saopštile da je više od 500 vojnika i pripadnika specijalnih snaga Kolumbije, na osnovu obaveštajnih podataka dobijenih od SAD i Britanije, uspelo da locira Otonijelovo skrovište u džungli, piše „Gardijan“.

U martu je kolumbijska policija uhapsila i sestru Otonijela, lidera „Klana del Golfo“ (Zalivski klan), koji se smatra jednim od najopasnijih kartela u Južnoj Americi. Taj klan postoji od 2001. godine i prisutan je u 10 od ukupno 32 provincije u Kolumbiji.
Veruje se da ima oko 1.200 naoružanih ljudi, od kojih su većina bivši pripadnici krajnje desničarskih paravojnih formacija, navodi Rojters.

Šta mislite o članku?

Mađarski premijer uporedio Evropsku uniju sa Sovjetskim savezom

Sarajevo ignoriše stavove Srba i Hrvata, Srpska spremna na dogovor na bazi Ustava