in

„Najveći udarac od pada Eskobara“: Uhapšen najtraženiji kolumbijski narko bos /video, foto/

Kolumbijske oružane snage uhapsile su glavnog narko bosa u toj zemlji, Daira Antonija Usugu, poznatog pod nadimkom Otonijel, saopštio je predsednik Ivan Duke.
Otonijel (50) je uhvaćen tokom operacije „Oziris“ u ruralnom području regiona Uraba.
„Ovo je najveći udarac narko dilerima u našoj zemlji u ovom veku“, poručio je predsednik Duke, uporedivši ga sa padom Pabla Eskobara tokom 90-ih godina prošlog veka.

On je optužen da je u SAD isporučio na desetine pošiljki kokaina, a kako je Duke naveo, optužen je i za ubistvo policajaca, seksualno zlostavljanje dece i vrbovanje maloletnika.

Kolumbija je nudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o Otonijelu, dok je američka vlada ponudila pet miliona dolara za informaciju koja bi pomogla u njegovom hapšenju.

Vlasti su saopštile da je više od 500 vojnika i pripadnika specijalnih snaga Kolumbije, na osnovu obaveštajnih podataka dobijenih od SAD i Britanije, uspelo da locira Otonijelovo skrovište u džungli, piše „Gardijan“.

U martu je kolumbijska policija uhapsila i sestru Otonijela, lidera „Klana del Golfo“ (Zalivski klan), koji se smatra jednim od najopasnijih kartela u Južnoj Americi. Taj klan postoji od 2001. godine i prisutan je u 10 od ukupno 32 provincije u Kolumbiji.
Veruje se da ima oko 1.200 naoružanih ljudi, od kojih su većina bivši pripadnici krajnje desničarskih paravojnih formacija, navodi Rojters.

Mađarski premijer uporedio Evropsku uniju sa Sovjetskim savezom

Sarajevo ignoriše stavove Srba i Hrvata, Srpska spremna na dogovor na bazi Ustava