in

Na današnji dan prije 76 godina Palestina je podijeljena na dvije države, rat je uslijedio sutradan

Na današnji dan prije 76 godina Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je rezoluciju o podjeli Palestine kojom je vladala Velika Britanija na dvije države, arapsku i jevrejsku.

Rezoluciju 181 usvojenu 1947. godine pozvala je na podjelu Palestine na dvije države, sa gradom Jerusalemom kao posebnom administrativnom jedinicom kojom će upravljati međunarodna zajednica.

Rezoluciju je iskoristila jevrejska zajednica u Palestini kao pravni osnov za osnivanje Države Izrael, dok ju je arapska zajednica odbacila, te je već sutradan dovelo do rata.

Prema odluci tadašnje Lige naroda Palestinom je od 1922. godine upravljala Britanija. Od tog vremena broj doseljenih Jevreja se povećavao što je dovelo do rasta tenzija između njih i Arapa.

par mjeseci prije usvajanja rezolucije Britanija je pitanje Palestine delegirala UN-u, nakon čega je formiran Specijalni komitet UN-a za Palestinu (UNSCOP), anketni komitet sastavljen od članova 11 zemalja.

UNSCOP je iznio dva prijedlog. Prvi koji je predložila većina da se formiraju dvije odvojene države i drugi koji je predviđao uspostavljanje jedinstvene zajedničke države sastavljene od autonomnih jevrejskih i palestinskih oblasti.

Jevreji su prihvatili prvi, a Arapi su odbili oba prijedloga.

Upravo je ovaj prvi prijedlog stavljen na glasanje Generalnoj skupštini UN-a 29. novembra 1947. godine. Nakon intenzivnog lobiranja Jevreja rezolucija je usvojena sa 33 glasa za, 13 protiv i 10 uzdržanih.

Građanski rat uskoro se pretvorio u sukob Izraela i arapskih država nakon usvajanja izraelske deklaracije o nezavisnosti 14. maja 1948. godine. Egipat, Transjordan, Sirija i ekspedicione snage iz Iraka ušle su u Palestinu, preuzevši kontrolu arapskog područja.

Kao rezultat rata, Izrael je kontrolisao područje koje je UN predložio kao jevrejsku državu i skoro 60 posto područja predloženog za arapsku državu. Izrael je također preuzeo kontrolu nad zapadnim Jerusalemom koji je trebao biti dio međunarodne zone za Jerusalem i njegovu okolinu.

Srbija otkupila zloglasnu Hitlerovu direktivu

Trošenje za Black Friday u BiH: Promet u FBiH iznosio 346 miliona KM, a u RS-u svega 27 miliona