in

Na ambasadu Francuske u Nigeru postavljena ruska zastava, a francuska zastava zapaljena

Hiljade pristalica vojne hunte marširalo je danas ulicama Niameya, glavnog grada Nigera. Neki od njih su viđeni kako mašu ruskim zastavama i, kako javljaju novinske agencije, uzvikuju ime ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Živjela Rusija! Živio Putin! Dole Francuska!”, navodno su uzvikivali demonstranti, prenosi Danas.ba.

Francuska kolonija
Demonstracije su bile usmjerene na Francusku, čija je kolonija do 1960. godine bio Niger, te očito “stare rane nisu zacijelile”.

Demonstracije su dobile nasilan zaokret kada su demonstranti došli pred francusku ambasadu i pokušali da uđu u zgradu. Uspjeli su da zapale zastavu Francuske i vrata zgrade, ali su vojnici uspjeli da spriječe njihove daljnje namjere.

Putin širi uticaj u Africi?
Kako prenosi novinska agencija “AFP”, demonstranti su uspjeli otkinuti natpis ambasade i zamijeniti ga zastavama Nigera i Rusije. I u tom trenutku demonstranti su i dalje uzvikivali slava Rusiji i Putinu.

Zapadnoafrička ekonomska zajednica “Econjas”, s druge strane, zahtijeva od vojnih pučista da se odreknu vlasti u roku od sedam dana i da se odmah oslobodi i vrati na vlast predsjednik Mohamed Bazouma, inače će upotrijebiti silu ako se njeni zahtjevi ne ispune.

Turkovićeva boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Braneći oca 16-godišnjak izbo vlasnika noćnog kluba porijeklom iz BiH