in

Može li se pojaviti ruska baza u Venecueli

Otvaranje ruskih vojnih baza u Venecueli je nemoguće, jer je to zabranjenom Ustavom zemlje, saopštio je ambasador Rusije u Venecueli Sergej Melik-Bagdasarov.
Diplomata je u intervjuu jutjub-kanalu „Solovjov lajv“ nazvao odgovor na ovo pitanje „očiglednim“, naglasivši da je za to potrebno samo baciti pogled na Ustav Venecuele.

U isto vreme, Melik-Bagdasarov smatra da, ako se pojača pritisak SAD, Moskva i Karakas mogu povećati vojnu saradnju. Postoji mnogo oblika takve saradnje, jeprimetio diplomata.

„Venecuela ima prilično razvijenu lučku infrastrukturu. Tamo se nalaze i dubokomorske luke i civilne luke, postoje razne baze venecuelanske mornarice. Poseduju sve što je potrebno. Druga stvar je što je ta tema prilično osetljiva.
Štaviše, naše krstarice-nosači aviona, raketne krstarice tamo uplovljavaju i ništa čudno u tome ne vidimo“, dodao je on.
Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven zapretio „odlučnim odgovorom“ u slučaju da Moskva pošalje ruske vojnike u Latinsku Ameriku.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je nedavno na temu raspoređivanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli da ništa ne može da potvrdi ali ni da isključi.

Herojski potez dva mlada policajca – spriječili ženu da se ubije

Komandant njemačke mornarice hvalio Putina pa zbog kritika podnio ostavku