in

Moskva Americi: Držite se podalje od Rusije i Krima, to je za vaše dobro

Moskva upozorava Sjedinjene Države da im je bolje da se drže podalje od Rusije i Krima, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Rizik od izbijanja incidenata je visok, dodao je on.

„Sjedinjene Države treba da shvate da su rizici od izbijanja incidenata veliki. Već tokom ove godine smo uočili nešto slično samo u drugoj akvatoriji. Upozoravamo SAD da im je bolje da se drže podalje od Krima i naše crnomorske obale. To je za njihovo dobro “, rekao je Rjabkov novinarima.

Kako je dodao, američki ratni brodovi nemaju šta da rade kod obala Rusije.

„Ne bih se upuštao u pitanje različitih interpretacija toga šta je slobodna plovidba, sloboda mora, posebno u datom kontekstu. Ali, jedno znam – američki ratni brodovi nemaju šta da traže kod naših obala. Te akcije koje sprovode su krajnje provokativne. Oni testiraju našu čvrstinu, igraju po živcima, ali ništa neće postići“, oštar je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, zauzimanje akvatorije na hiljade milja od američkih baza deo je geopolitike.

Podsetimo, Turska je pre nekoliko dana u skladu sa Konvencijom iz Montrea obavestila sve potpisnice da će američki ratni brodovi proći iz Sredozemnog u Crno more sredinom aprila. Mediji su preneli da se radi o razaračima.

Iz Pentagona su saopštili da je radi o rutinskoj aktivnosti.

U Bijeljini sve više mlađih pacijenata, teških kliničkih slika i smrtnih ishoda

Non-pejper uzdrmao Balkan – tri republike u BiH