in

Moskva: Ako se Vašington ne izvini zbog Bajdenovih izjava, preduzećemo i druge korake

Zamenik predsednice Saveta federacije Konstantin Kosačov kaže da, ukoliko američka strana ne razjasni poslednje izjave na račun Rusije i ako ne bude izvinjenja, odluka o tome da se ruski ambasador pozove na konsultacije u Moskvu neće biti i jedini korak koji će preduzeti Rusija.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden je juče na skandalozno pitanje novinara da li smatra ruskog predsednika ubicom, odgovorio potvrdno. Takođe je rekao i da će Vladimir Putin platiti cenu za to što se, kako tvrdi Vašington, Rusija mešala u američke predsedničke izbore prošle godine.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki nije želela da komentariše da li su Bajdenove reči o Putinu bile „metafora“ već je podsetila da je Bajden i ranije rekao da se neće ustezati u iskazivanju svojih stavova ni u direktnim kontaktima sa ruskim rukovodstvom, ni u izjavama za javnost.

Rusija je, potom, pozvala svog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova da dođe na konsultacije u Moskvu.

Kosačov je dodao da su ovom sramnom izjavom otpisana su bilo kakva očekivanja nove politike američke administracije prema Rusiji.

Takve ocene iz usta predsednika su nedopustive i one će zaoštriti bilateralne odnose SAD i Rusije, dodao je Kosačov.

„Pozivanje ruskog ambasadora na konsultacije u Moskvu je operativna, adekvatna i jedina prava reakcija u takvoj situaciji. Slutim da nije i poslednja, ukoliko ne usledi objašnjenje i izvinjenje sa američke strane“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.
SAD optužile Rusiju da je pokušala da podrži bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa i da diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena tokom predizborne kampanje u SAD 2020. godine. Nakon toga su mediji objavili da je moguće proširenje sankcija protiv Moskve, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da izveštaj američke obaveštajne službe predstavlja još jednu porciju laži i dezinformacija.

NASA objavila novi snimak: Čujete li ovo?

Dodik: Siguran sam u nezavisnu Republiku Srpsku