in

Masovni ubica iz Praga u oproštajnom pismu priznao još jedan brutalan zločin

Pronađeno je oproštajno pismo Davida Kozaka, masovnog ubice koji je prošli četvrtak na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Pragu ubio 14 i povrijedio 25 ljudi.

Češki portal Novinky piše kako je dobio potvrdu da je Kozak u pismu preuzeo odgovornost i za ubistvo dvije osobe u šumi u blizini Praga.

Žrtve su bili 32-godišnji muškarac i njegova dvomjesečna kćerka.

“U selu Hostounj tokom uviđaja pronađeno je oproštajno pismo, u kojem ubica priznaje svoj zločin u šumi u naselju Klanovice”, kazao je portparol policije Jan Daněk. Prema njegovim riječima, zbog istrage koja je u toku sadržaj pisma se ne može objaviti, prenosi Index.hr.

“Šta je tačno bio sadržaj pisma i ostale pojedinosti o slučaju za sada ne možemo reći jer je istraga o događaju još u toku te se, između ostalog, ispituju i druge osobe, stoga bismo objavom takve informacije mogli poremetiti dalju istragu”, objasnio je. Pismo je jedno od ključnih dokaza koje policija ima.

Još prošle sedmice pojavila se informacija kako balistički nalazi ukazuju na to da je Kozak povezan s ubistvima u šumi. Pražsky deník je tako objavio kako je balističkim vještačenjem utvrđeno da je pištolj koji je koristio ubica u šumi, gdje su ubijeni beba i njen otac, pronađen u kući ubice s Filozofskog fakulteta.

Policajci su u kući u Hostounju pronašli i tijelo Kozakovog oca te nešto što liči na improvizovanu eksplozivnu napravu. Osim toga, u kući je bio pušten plin pa se pretpostavlja da je mladić htio dignuti kuću u vazduh. Šef praškog Odjela za ubistva Aleš Strach rekao je da je napadač bio na listi od oko 4.000 potencijalnih osumnjičenih za ubistva u šumi koje su planirali provjeriti.

Vlasnik hotela “Jablanica” priznao pred sudom da je pretukao bivšu radnicu

Za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina dvije godine zatvora