in

Mask nakon razgovora s Rusima ugasio Starlink i sabotirao veliki ukrajinski napad?

Foto: Screenshot

Nova biografija o Elonu Masku govori o ekscentričnom milijarderu i njegovoj dilemi u vezi sa ratom u Ukrajini. On je prošle godine ugasio pristup Starlinku i tako osujetio ukrajinski napad na Krim, navodno jer se uplašio nuklearnog rata.

U biografskom djelu Waltera Isaacsona se navodi da je Elon Mask tajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu svoje kompanije Starlink u blizini obale Krima kako bi omeli ukrajinski tajni napad na rusku pomorsku flotu.

“Dok su se ukrajinske podmorske bespilotne letjelice s eksplozivom približavale ruskoj floti, izgubile su povezanost te bile primorane bezopasno isplivati na obalu”, navodi on.

Maskova odluka nakon kojeg su ukrajinski zvaničnici molili da ponovo uključi satelite, bila je vođena strahom, prenosi CNN. Nakon razgovora s visokim ruskim dužnosnicima uplašio se da će ukrajinski napad na Krim dobiti snažan odgovor Rusije u vidu nuklearnog napada.

Maskova zabrinutost zbog “mini-Pearl Harbora”, kako je rekao, nije se ostvarila na Krimu, ali ova epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Mask našao dok se odvijao rat u Ukrajini. Bez obzira na to namjeravao ili ne, postao je moćni posrednik koji američki zvaničnici nisu mogli zanemariti.

Nova knjiga Isaacsona bi trebala biti objavljena 12. septembra i pružit će svjež uvid u Maskovo razmišljanje o ratu u u Ukrajini.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine prilikom čega su poremećeni ukrajinski komunikacioni sistemi, funkcioneri su tražili od Maska da upali Starlink satelite. On je to i uradio, međutim nije mogao da se ne zapita “Kako sam ja dospio u ovaj rat? Starlink nije zamišljen da bude uključen u ratove”.

Srbija peti put zaredom šampion Evrope u basketu – podvig za sva vremena! (video)

Muškarac porijeklom iz BiH ubijen u Sloveniji