in

Makron: U toku je svetski rat zbog vakcina

Evropa se suočava sa „novom vrstom svetskog rata“ povezanog sa vakcinacijom, a do toga je došlo, između ostalog, i zbog težnje Rusije i Kine da „izvrše uticaj pomoću vakcina“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi „Figaro“.

Francuski lider je izrazio mišljenje da u aktuelnoj situaciji Evropa treba da bude samostalna po pitanju proizvodnje vakcina.

„Svedoci smo pokušaja destabilizacije od strane Rusije, Kine, težnji da se utiče pomoću vakcina, i u svetlu toga želimo da proizvodimo toliko (vakcina) kako bismo zadovoljili sopstvene potrebe“, istakao je Makron na pres-konferenciji nakon prvog dana virtuelnog samita Evropske unije.
On je obećao da će Evropa do leta biti kontinent koji proizvodi najveću količinu vakcina protiv virusa korona.

„Evropa može proizvoditi dovoljan broj doza da osigura svoj kolektivni imunitet. Evropa je jedini kontinent koji ima svoju strategiju i svoju diplomatiju u oblasti vakcina“, poručio je francuski lider.

Takođe je predložio da se blokira izvoz vakcina ukoliko proizvođač ne ispunjava obaveze po pitanju isporuka Evropskoj uniji. Istovremeno, Makron je naglasio da kompanije „Moderna“ i „Fajzer“, za razliku od kompanije „AstraZeneka“, ispunjavaju svoje obaveze.

Tvorci ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) su odgovorili francuskom lideru i predložili su mu da se pridruži zemljama koje su odlučile da proizvode rusku vakcinu u svojoj zemlji.

„Dragi predsedniče, mi se trudimo da vakcine budu izvan politike – to je naša najbolja nada za mir u celom svetu, a ne za rat. Zahvalni smo što se poslali tim francuskih naučnika na čelu sa (direktorom Nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja) Mari-Pol Keni i za naše partnerstvo sa Francuskom koje nam je veoma pomoglo i koje je doprinelo našoj zajedničkoj borbi protiv virusa korona. Rusija je predložila Francuskoj da se pridruži 10 drugih zemljama koje su odlučile da proizvode ‘Sputnjik Ve’. Proizvodnja različitih vakcina je put ka vakcinalnoj nezavisnosti. Zajedno smo jači!““, napisali su tvorci ruske vakcine na Tviteru.

Međutim, stav Makrona je ranije bio nešto drugačiji, budući da je tada smatrao da je potrebno sarađivati sa Rusijom i Kinom kako bi vakcine proizvedene u tim zemljama učestvovale u borbi protiv pandemije virusa korona.

Svađa na EU samitu: Kurc udario na evropske lidere, sukobio se i sa Merkelovom

Na privatnoj zabavi u fudbalskom klubu policija zatekla 14 ljudi